Inför noteringen av Saudi Aramco

Aktierna i Saudi Aramco kommer att börja handlas på Tadawul-börsen i Riyad på onsdag den 11 december, enligt ett uttalande från bolaget.

Priset på aktierna i Saudi Aramcos börsnotering har satts till 32 riyal, motsvarande 8:30 dollar, i toppen av det intervall som indikerats inför noteringen (30-32 saudiska riyal) av det statliga oljebolaget. Tadawul-börsens samlade värde inför noteringen var 500 miljarder dollar.

Saudiska staten släpper 1,5 procent av bolaget, som blir världens största börsbolag i och med noteringen, med ett värde av 1.700 miljarder dollar. Den totala likviden landar på 25,6 miljarder dollar – vilket medför att Tadawul-börsens värde ökar med blott 5 procent trots den gigantiska uppmärksamhet som rönts kring börsnoteringen.

Delägare med Saudiarabien – någon?FOKUS Den statliga oljejätten Saudi Aramco ska notera en liten del av bolaget. Men vem ska äga oljebolag tillsammans med den saudiska staten? 

Kronprins Muhammed bin Salman, som drivit igenom noteringen efter en lång process, har för avsikt att nyttja likviden från noteringen till ett omställningsprogram där landet ska diversifieras bort från sitt stränga oljeberoende. Det initiala målet med noteringen var att nå ett börsvärde på över 2.000 miljarder, men internationella investerare visade mindre intresse än beräknat för att ta en andel av bolaget.

Det finns flera fält i den problembild som bidragit till att sträcka ut processen kring Aramcos börsnotering. Första gången den fördes på tal var i början av 2016. Värderingen har ifrågasatts vida, då det är första gången ett dylikt helstatligt ägt oljebolag går till börsen och det inte finns några modeller för hur en värdering ska genomföras.

Bland annat har det rests frågetecken kring hur stort inflytande nya investerare kommer att få givet att det totalitära diktaturstyret även fortsättningsvis kommer ha en närmast fullkomlig makt över bolaget tillfallande saudiska kungafamiljen. Det har dessutom funnits orosmoln kring värderingen utifrån en lång rad bombattentat som utförts mot bolagets infrastruktur under den senaste tiden.

Enligt rapporter har Saudi Aramco för avsikt att sekundärnotera aktier på Tokyobörsen vid ett senare tillfälle.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.