Ingves om den snara räntehöjningen

Grundläggande denna gång är att Riksbanken kommit fram till att konjunkturuppgången nu står på fastare grund och vi är gradvis på väg mot en mer normal konjunkturbild. Det är därmed lite större sannolikhet än tidigare att räntan höjs i sommar eller i början av hösten.

Det sade Riksbankschef Stefan Ingves vid en pressträff på torsdagen.

Han konstaterade att tillväxten stiger i världen och att vi är på väg mot ett mer normalt tillstånd. Förtroendet stiger samtidigt, bland annat med högre inköpschefsindex. Dessutom kan det hemmavid konstateras att sysselsättningen slutat falla. På de finansiella marknaderna ser det lite bättre ut med mer varaktigt krympande spreadar.

Samtidigt sker återhämtningen från en låg nivå. Detaljhandeln har stigit under hela 2000-talet men det är ingen brant stigning under 2009, och vad gäller varuexporten är det alldeles uppenbart att det skett dramatiska förändringar. Nu har exportfallet upphört, men det är ”ingalunda så att fallet är återtaget”.

Sysselsättningen har fallit mindre än Riksbanken väntat. I början av 1990-talet var fallet i BNP mindre än fallet i sysselsättningen, nu är fallet det omvända. När vi nu återgår till ett mer normalt tillstånd kommer sysselsättningen så småningom att följa med upp. Ett så stort bortfall av efterfrågan och minskad export gör ändå att arbetslösheten kommer att vara hög, även om det ser bättre ut än tidigare antagits. Det finns också mycket ledig kapacitet i ekonomin.

Kostnadstrycket väntas vara lägre, mätt som arbetskostnader per timme. När efterfrågan ökar och det finns mycket ledig kapacitet innebär det att produktiviteten väntas öka framöver.

Kronan har försvagats under en orolig tid, men såvitt Riksbanken kan bedöma väntas kronan förstärkas när vi nu har den värsta globala oron bakom oss.

Stefan Ingves sade att sammantaget kan det sägas att ”vi går från krisränta till mer en penningpolitik i lågkonjunktur”.

Det som inte finns med i detta är de extraordinära åtgärder som har vidtagits, och såvitt Riksbanken kan bedöma kommer de långa fasta lån som löper ut till hösten att vara de sista och de extraordinära åtgärderna torde vara avvecklade då, även om det är svårt att avgöra exakta tidpunkter. När det gäller tre- och sexmånaderslånen får Riksbanken bedöma bland annat utifrån budgivningen när dessa ska avvecklas. Tidpunkten för avvecklanden får bedömas utifrån efterfrågan.

Det kommer sannolikt att ta lite längre tid innan vi kommer tillbaka till ett fullt normalt tillstånd, och räntebanan har därmed dragits ned något i slutet av prognosperioden, sade Stefan Ingves.

Han sade också att bostadsmarknaden är en komponent i bedömningen även om det inte är en avgörande faktor. Men det är i detta sammanhang inte fel att det nu är en något större sannolikhet för tidigare räntehöjning än tidigare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.