Ingves ord sänker kronan

Kronan och de svenska statspappersräntorna sjönk något på onsdagen sedan Riksbankens ordförande Stefan Ingves uttalat att Riksbanken är beredd att intervenera på valutamarknaden närhelst det behövs.

“Detta är en påminnelse om att Riksbanken behåller en duvaktig tendens trots kraftig BNP-tillväxt på 4 procent, och det bör dämpa SEK-köpen något”, kommenterar Martin Enlund, chefsanalytiker vid Nordea.

Han tror dock fortfarande att det är mer sannolikt att Riksbanken sänker styrräntorna snarare än intervenerar på valutamarknaden.

Kronan var nära att avsluta 2015 vid den starkaste nivån mot euron för året. Sedan det senaste penningpolitiska mötet i mitten av december har kronan stärkts mot flertalet valutor och skulle utvecklingen fortsätta riskerar den påbörjade inflationsuppgången att brytas, uppgav Ingves i dag. Riksbanken har därför hög beredskap att agera, hette det i uttalandet.

“Den senaste tidens förstärkning av kronan skapar risker för inflationsuppgången. Om växelkursen stärks tidigare och snabbare än i prognosen blir det svårare att få upp inflationen mot målet. Riksbanken är därför beredd att vidta interventioner på valutamarknaden närhelst vi bedömer att det behövs”, sade Ingves.

Bland övriga valutor har dollarn under dagen uppvisat små rörelser, efter att ha stärkts något mot euron under gårdagen. Vidare har den norska kronan nått nya bottennivåer i spåren av de svaga oljepriserna.

Den globala tillväxten kommer att vara nedslående nästa år, och medelfristiga utsikter har försvagats då en låg produktivitet, åldrande befolkning och effekter från finanskriser bromsar in utvecklingen. Det uppgav IMF-chefen Christine Lagarde. Hon anser att normaliseringen av Federal Reserves penningpolitik och Kinas ombalansering till en långsammare tillväxtmodell är nödvändiga och hälsosamma men att dessa åtgärder behöver hanteras så effektivt och varsamt som möjligt.

Efter gårdagens stängning på de europeiska marknaderna lyftes de amerikanska räntorna till de högsta nivåerna på nära en månad jämsides stigande oljepriser och en ökad riskaptit. Investerare som Dow Jones Newswires talar med påtalar att många placerare har stängt sina portföljer inför nyåret och att tunna volymer kan ha en överdriven effekt på marknadsrörelserna.

Först ut i den månatliga floden av inköpschefsindex var det ryska som inkom under den kritiska expansionsgränsen efter de två senaste utfallens stabilisering. PMI för tillverkningssektorn sjönk till 48,7 i december från 50,1 månaden innan.

“Produktion och nya order återvände till en tillbakagång i december, vilket reflekterar en svag efterfrågan, i synnerhet för exportörer. Som ett resultat fortsatte uppsägningarna i en frånvaro av kapacitetspress hos tillverkarna”, kommenterade Samuel Agass, ekonom vid Markit.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.