Ingves: Svensk ekonomi har klarat av krisen relativt väl

Riksbankschefen Stefan Ingves bedömer sammanfattningsvis att den svenska ekonomin har klarat av coronakrisen relativt väl.
Riksbankschefen Stefan Ingves.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Foto: Pontus Lundahl
Det finns ett antal strukturella problem på den svenska arbetsmarknaden. Det säger Riksbankschef Stefan Ingves som talade om det ekonomiska läget och aktuell penningpolitik vid UBS Virtual 24th Annual Nordic Financial Services Conference 2021 på torsdagen. Det rapporterar Bloomberg News.

Riksbanken är fortsatt oroade över bostadsmarknaden och centralbanken har överraskats av att bostadspriserna “har stigit substantiellt mer än under den förra krisen”, säger Stefan Ingves.

Stefan Ingves upprepar att Riksbanken “troligen” kommer att behålla nivån på sina tillgångsköp oförändrade under 2022.

Vidare säger han att det är för tidigt att säga något om Riksbankens exit från den expansiva penningpolitiken bortom 2022, men att det inte finns någon anledning att gå före alla andra.

När det gäller inflationen anser Ingves att en nivå överstigande 2% inte är något större problem, när inflationsförväntningarna har legat förankrade på en stabil nivå.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG