Ingves: Tillfällig inflation över tvåprocentsmålet inte ett problem

I en presskonferens med Stefan Ingves efter morgonens räntebesked uppgavs det att tillfällig inflation över två procent inte vore ett stort problem.
Riksbankschef Stefan Ingves
Riksbankschef Stefan Ingves. Foto: Henrik Montgomery / TT
Om inflationen är över målet under en längre period kommer räntorna att stiga, uppgav Ingves.

Framgent vill Riksbanken öka transparensen kring köp av företagsobligationer och kommer att göra kvartalsuppdateringar på innehav och vilka sektorer som man köpt obligationer i.

Varför Blackrock-rapporten över företagsobligationsmarknaden undanhållits är på grund av att det är en intern diskussion mellan Riksbanken och Blackrock, sade Ingves vidare.

Riksbanken lämnade som väntat styrräntan oförändrad vid noll och den väntas ligga kvar på denna nivå under de närmaste åren. Inflationen väntas vara fortsatt låg under kommande år.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.