Chefsekonom: Hyrorna kommer stiga med 5% – påverkar inflationen

Inflationssiffrorna för januari kom in i linje med förväntningarna. De kommande månaderna blir dock viktiga då bland annat hyrorna för hyresrätter kan komma att öka med upp till 5%, enligt Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman.
Chefsekonom: Hyrorna kommer stiga med 5% – påverkar inflationen - Christina_Nyman_tcm76-84580
Christina Nyman är chefsekonom på Handelsbanken. Foto: Pressbild.

Inflationstakten i januari enligt KPI landade på 5,4%. Det är en bit över de 5% som varit analytikernas konsensus enligt Bloombergs sammanställning. Även KPIF kom in en bit över förväntningarna.

Inflationssiffrorna kom in ungefär som förväntat för Handelsbankens makro-team.

“Vi har en baseffekt för energipriserna ifjol men sen har även hyror och bostadsrättsavgifter spelat in en hel del”, säger Handelsbankens chefsekonom Christina Nyman till Affärsvärlden och lyfter fram att även vatten- och avloppsavgifter stigit.

Handelsbankens syn är också att inflationen kommer påverkas av bostäderna framöver.

“Hyror för hyresrätter och avgifter för bostadsrätter kommer stiga de kommande månaderna också. Hyreshöjningarna har spridits ut och vi tror på en total uppgång runt 5% under våren”, säger Handelsbankens chefekonom.

Beror det på en eftersläpande hyresindexering eller något annat?

“Det är inte indexering men däremot förhandlingar mellan allmännyttan och bostadsbolagen och de har kostnader relaterat till räntor och energi som släpat efter och som kommer in nu under våren”, säger Christina Nyman och betonar att hyrorna ökade med ungefär 4% förra året och väntas öka ytterligare 5% i år.

“Vi vet inte var det landar men det är oftast under årets tre första månader som man brukar se höjningarna. Innan inflationschocken ökade hyror med ungefär 2% per år. Nu räknar vi med att det kommer bli ungefär 5%. Men vi vet inte hur stor påverkan det blir eftersom bostadsrättsföreningarna själva sätter sina avgifter”, säger hon.

Det finns med andra ord flera möjliga scenarion där inflationen inte sjunker så snabbt på grund av ökande boendekostnader.

Trenden fortsätter

Christina Nyman betonar att varupriserna har kommit ner ordentligt och att tjänstepriserna också sjunkit i bra takt men bör komma ner ytterligare.

“Vi tror att trenden med sjunkande inflation fortsätter, så de här inflationssiffrorna påverkar inte Riksbankens beslut på något vis i närtid”, säger chefekonomen och lyfter fram att Handelsbankens prognos är att första räntesänkningen kommer i juni i år och att räntan sedan sänks varannat möte.

Bra med två myndigheter

Under helgen publicerades en intervju med före detta riksbankschef Stefan Ingves som SvD gjort. I intervjun säger Stefan Ingves att Riksbanken och Finansinspektionen borde slås ihop och svenska kronan bytas ut mot euron. Christina Nyman menar att det är en främst politisk fråga.

“Att slå samman myndigheterna skulle vara ett sätt att förbereda Sverige på euron, eftersom ECB sätter räntan och de olika medlemsländernas centralbanker snarare har ansvaret för den finansiella stabiliteten. Jag tycker det är rimligt att ansvaret för makroekonomin ändå är uppdelad så som vi har det idag, med tanke på den setup vi har”, säger hon och fortsätter:

“Det finns klara fördelar med euron då man slipper transaktionskostnaderna när man ska handla med Europa och även en mindre svängig valuta. Nackdelarna är att man tar fullt ansvar även för andra länders offentliga finanser. Det finns ju alltid en poäng med att man kan styra sin egen penningpolitik då beroende på om man har specifika chocker i det egna landet.”

Sverige, % januari, 2024 Konsensus december, 2023
KPI, YY 5,4 5,0 4,4
KPIF, YY 3,3 3,1 2,3
KPIF exklusive energi, YY 4,4 4,4 5,3

Konsensusdata från Bloomberg

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du fler intervjuer