Insiders gör miljonförlust efter kursras

Börsbolagets insynspersoner köpte aktier i höstas. Sedan dess har kursen fallit med 40 procent. Bolaget har problem med att hitta köpobjekt - priserna är för höga.

Investeringsbolaget Medcaps aktie har haft en svag utveckling på börsens småbolagslista First North under det senaste halvåret. Kursen har backat med 50 procent under de senaste tolv månaderna och med en tredjedel bara under det senaste kvartalet.

Nedgången har drabbat en handfull personer med insyn i bolaget som köpt aktier under hösten och sommaren 2014.

Största köpare är den mångårige styrelseledamoten, tillika ordföranden, Bengt Julander samt styrelseledamoten i dotterbolaget Unimedic, Anders Larnholt. I oktober respektive december köpte de 500 000 aktier vardera för 1,5 respektive 1,2 miljoner kronor, baserat på börskurserna för de aktuella dagarna.

Värdet på innehaven har sedan dess fallit till cirka en miljon kronor vardera.

På de lägre nivåerna har däremot inga insynspersoner köpt aktier.

Bolagets affärsidé är att köpa in mindre bolag i läkemedels- och/eller medicinteknikbranschen för att vidareutveckla dem. På senare tid har det emellertid rått stiltje i förvärvsfrågan. Det senaste större förvärvet, av parallellimportföretaget Cross Pharma, gjordes för snart två år sedan. Köpet i kombination med valutaförluster i handeln med import av läkemedel till Sverige har fått investerarna att misströsta.

Bolagets vd Karl Tobieson anser att bolaget har ordentligt med finansiellt utrymme för att förvärva bolag framöver men att prisnivåerna är höga. Därför tror han inte heller att bolaget kommer att genomföra några större förvärv under de närmaste åren.

– Vi letar nya förvärv. Vi har gott om finansiellt utrymme. Under hösten har vi varit inne och tittat på en del transaktioner men vi har backat ur när priserna har blivit för höga, säger han till Affärsvärlden.

– Det är en het marknad, konstaterar han.

Han tror inte att marknaden svalnar de kommande åren och bedömer att de stora förvärven utbeblir.

– Det är sannolikt så. Vi har aldrig haft ambitionen att kliva upp till de riktigt stora affärerna utan håller med transaktionsstorlekar på runt 200 miljoner kronor, säger han.

Tobieson menar att huvudinriktningen nu snarare är förvärv där bolaget har en mer unik position i transaktionen eller förvärv som kan ge stordriftsfördelar i den existerande verksamheten.

Han anser att prisnivån på medicinska bolag är för högt just nu för att det ska gå att motivera förvärv. Ett exempel han nämner är telefontillverkaren Doros köp av Kalixföretaget Caretech, en tillverkare av trygghetstelefoni och tillhörande tjänster för äldre. Bolaget såldes av det norska riskkapitalbolaget Verdane Capital för 240 miljoner kronor på skuldfri basis.

– Doro köpte på en multipel på åtta gånger nästa års ebitda-vinst. En hög värdering för oss som vi inte kan räkna hem, säger Tobieson.

Medcap tillhör tisdagens förlorare på First North med en nedgång till strax över 2 kronor, ned 7 procent från måndagen. Det är den lägsta nivån sedan mars 2013.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.