Inte smartast hjärnstorma i grupp

Tänka i grupp är inte alltid effektivt. Det kan lika gärna döda goda idéer som att föda dem, visar amerikansk forskning.

Renodlad brainstorming i grupp kan vara förödande för innovationsprocessen. Vissa – läs chefen – dominerar ofta så mycket att många medarbetare tappar initiativet, det är lika bra att hänga med. Den följa John-reflexen handlar också om människans behov av att vilja bli bekräftad av flocken. Dessutom finns det individer som oroar sig  för att det ska uppfattas som att de talar i egen sak och därför håller inne med idéer, som kanske är de allra bästa.

Det säger Christian Terweisch och Karl Ulrich vid Wharton School of Economics i Pennsylvania och innovationsprofessorn Karan Girotra vid den internationella handelshögskolan INSEAD, som tillsammans har studerat gruppdynamik. 

Genom sina experiment har de kommit fram till att hybridprocesser är bäst. Dessa innebär att deltagarna först ges tid till personliga reflektioner, och först därefter presentera dessa för sin grupp.  Studien vid Wharton visar att både kvaliteten och mängden idéer blir ungefär tre gånger fler och bättre vid en hybridprocess än när man bara jobbar i grupp.

När det gäller innovation är det inte den genomsnittliga idéen som räknas – utan en eller två exceptionella idéer – vilket den traditionella gruppmetoden inte lyckas med, skriver Insightlab, som presenterar forskningsrönen.

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Alligator Bioscience
Annons från VECKANS FÖRETAG