Intrum rasar tvåsiffrigt efter nedskrivningar

Kredithanteringsbolaget Intrums aktie faller 15% på Stockholmsbörsen, efter ytterligare nedskrivningar på 4,3 miljarder kronor i det italienska SPV-bolaget
Intrum rasar tvåsiffrigt efter nedskrivningar - intrum_office_exterior
Foto: Intrum

Justeringen görs efter att fonder förvaltade av Carval Investors ingått avtal om att sälja sina 37,5% i det italienska SPV-bolaget som äger portföljen, som Intrum tillsammans med partners köpte 2018, för 109 miljoner kronor.

I samband med affären har Intrum ingått ett nytt avtal om gemensamt ägande med Kistefors och en överenskommelse om att avsluta ett derivatavtal med Carval.

”Då detta är en transaktion som sker på armlängds avstånd mellan två icke-relaterade parter och därav är ett objektivt bevis, kommer Intrum att reflektera denna värdering i bolagets finansiella rapportering med hänsyn till sin andel om 62,5% i SPV-bolaget”, skriver Intrum.

Intrum kommer att skriva ner värdet i SPV-bolaget med 3,1 miljarder kronor, samt därutöver skriva ner relaterade kundrelationer med 0,2 miljarder kronor och redovisa en förlust på 1 miljard kronor från det avslutade derivatavtalet med Carval.

”De negativa justeringarna är inte kassaflödesdrivande och kommer inte att påverka Intrums nyckeltal avseende prestations- och skuldsättningsmål, eftersom de justeras som en jämförelsestörande post. Överenskommelsen om derivatavtalet, om än en kassaflödesförlust, redovisas under EBIT-raden och tas bort som en normaliseringsjustering”, skriver Intrum.

Justeringarna kommer att reflekteras i rapporten för fjärde kvartalet som publiceras den 26 januari 2023.

Intrum aviserade även i slutet av september negativa justeringar på drygt 3 miljarder kronor.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.