Wingefors i topp

Från Värmland med Wingefors till daytraders och en taxifärd med Erik Selin. Här är några av årets mest lyssnade avsnitt i podden Affärsvärlden Magasin.
Lars Wingefors, VD Embracer.
Embracers Lars Wingefors. Foto: Tobias Ohls.

Här är några av de mest omtalade avsnitten i podden Affärsvärlden Magasin som på många sätt sammanfattar året som gått.

Mest omtalat och delat på Twitter är intervjun med Lars Wingefors, VD, grundare av spelbolaget Embracer. Affärsvärlden besöker honom på hemmaplan i Karlstad, både på kontoret och i hans sommarstuga där flera internationella gäster också har varit och diskuterat förvärv. Avsnittet heter I Värmland med Wingefors.

Antalet lyssningar sköt i höjden när coronaepidemin var ett faktum under våren. I den vevan kom Avanzas tidigare sparekonom Claes Hemberg och pratade om vinnare och förlorare i coronatider. Men också Företagarnas VD och sparprofilen Günter Mårder som dels talade om investeringar men även om de största riskerna efter corona.

Och Börspoddens ena hälft, John Skogman berättade hur han investerar och tänker i ett osäkert klimat i avsnittet I huvudet på en daytrader. Hans vapendragare, Sveriges okrönte bitcoinkung, Johan Isaksson förklarar ett halvår senare varför han fortsatt tror på bitcoin och varför han aldrig (igen) investerar i ett Fas-bolag, i avsnittet Uppgång och fall med Dr Baisse. En annan som undviker alla typer av förhoppningsbolag är Jon Hyltner på Enter Fonder som deklarerar: ”Jag vill ha vinst nu”.

Och något som generellt lockar till lyssning är just förvaltarintervjuer, däribland Andreas Brock som anser att stora bolag är bättre än små och letar efter case som ska ”Upp med 1000 procent” eller Småbolagsbonanza med Christian Brunlid på Handelsbanken.

Vad gäller förlorare i Coronatider har vi även intervjuat den optimistiske Pandox VD:n Anders Nissen som sade att ”Vi lägger oss inte ner och dör”.

På vinnarbänken: ICA:s VD Per Strömberg där även arbetet med hållbarhet kommer under lupp. I Coronatider har det blivit uppenbart att en del har fått för lite att göra, exempelvis Stureplansgruppen medan andra har fått på för mycket att göra. Det senare var övertydligt på ett besök hos Mathems eftersatta plocklager i Bromma. Flera coronavinnare återfinns inom sjukvården, en del av dem är relativt små, såsom medicinteknikbolaget Sedana Medical. Och här kan man lyssna på varför de är Börsvinnare på intensivvård.

Och apropå vinnare och omställning så korades Mia Brunell Livfors, VD för koncernen Axel Johnson till Årets ledare. Hon ställde tidigare om Kinnevik och nu är hon i färd med att möblera om i ett annat anrikt familjebolag och pratar i podden om vikten av ett relationsbaserat ledarskap för att nå lönsamhet.

Inom konstvärlden har auktionshusen gått fortsatt bra på flera håll, inte minst klockbranschen.

Däremot har det varit tuffare för gallerister. Inte minst Björn Wetterling berättar om hur han sitter och ringer runt till miljardärer.

Och apropå miljardärer så missa inte det omtalade avsnittet I taxin med Erik Selin som vi spelade in i början på året.

Och apropå fastighetskungar så har vi givetvis även en intervju med Ilija Batljan. 

Podcasten Affärsvärlden Magasin utkommer varje måndag, och finns där poddar finns! Programledare är Affärsvärldens reporter Helene Rothstein.

Vi hörs!