Investmentbolagens smäll i Ovzon – aktien rasar tvåsiffrigt

Sämre resultat, sänkt helårsprognos, nyemission och en styrelseordförande som lämnar posten. Nästan en femtedel av börsvärdet raderades ut när Ovzon under fredagen kommunicerade en smattermatta av nyheter. 
Investmentbolagens smäll i Ovzon – aktien rasar tvåsiffrigt - Qviberg Bure
Bures styrelseordförande Patrik Tigerschiöld och Öresunds ordförande Mats Qviberg.

Nettoomsättningen i det tredje kvartalet vek från 78 Mkr vid samma tidpunkt förra året till 73 Mkr och rörelseförlusten mer än dubblerades till -29 Mkr.

Bolaget sänkte även sin helårsprognos för nettoomsättningen för 2023, som tidigare beräknades komma in i linje med 2022 års siffror. Nu bedömer man att nettoomsättningen kommer bli lägst 250 Mkr (jämfört med 357 Mkr förra året). Detta beror enligt Ovzon på ”ändrade utsikter som kan hänföras till långa försäljningscykler för nya affärer och pågående förhandlingar som för närvarande har lägre sannolikhet att generera betydande intäkter före utgången av 2023.”

Bland de största ägarna i Ovzon återfinns investmentbolagen Bure Equity och Öresund. 

72% av börsvärdet utraderat

Under torsdagskvällen framgick även att styrelsens ordförande, Magnus René, lämnar sin post eftersom bolaget nu ”går in i en ny fas”. Den nya ordföranden blir tidigare ledamoten Regina Donato Dahlström.

Som grädde på moset meddelade Ovzon kort innan kvartalsrapporten kom att de ska genomföra en företrädesemission för att ta in 250 Mkr. 70% av pengarna kommer gå till att finansiera verksamheten med tanke på de nedjusterade helårsmålet.

Marknaden reagerade negativt på strömmen av nyheter och aktien är för närvarande ner 16%. Som mest var den ner cirka 20%. I år har ungefär 72% av börsvärdet raderats ut i bolaget.

De som drabbats hårdast av detta är investmentbolagen Bure som äger 12,5% av bolaget och Öresund som äger 12,1%. Troligen även miljardären Staffan Persson och Erik Åfors, som sitter i styrelsen för relativt nystartade Grignolino AB som äger 11% av aktierna i Ovzon.

Ägarna återinvesterar

Teckningskursen i bolagets företrädesemission kommer att offentliggöras i mitten av november, vilket kan ge kursen tid att återhämta sig och eventuellt stärka värderingen innan transaktionen genomförs.

Emissionen är säkrad till 80 procent genom tecknings- och garantiåtaganden. Bure, Öresund, Grignolino, Handelsbanken Fonder, AP4 och Per Wahlberg har åtagit sig att teckna i emissionen motsvarande 60%. Därtill kommer 20% garantiåtagande från de tre största ägarna, Per Wahlberg och VD Per Norén.

Ovan nämnda Staffan Persson och Erik Åfors äger även aktier i AFV Media AB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets