Investor satsar i SSAB

Stålkoncernen SSAB, kontorsvaruföretaget Esselte och några internetaktier är vad förvaltarna tror på i vår. Det visar Affärsvärldens granskning av investmentbolagens aktieköp.

De senaste två veckorna har vi sett stora svängningar i de cykliska aktierna. Aktier som Höganäs, SKF och Volvo har på kort tid stigit med 15 – 20 procent, vilket kan tyckas märkligt med tanke på att alla förväntar sig en konjunkturnedgång. En anledning till placerarnas agerande är kanske att de räknar med en kortvarig konjunkturnedgång och nu spekulerar i när nästa högkonjunktur ska komma. En annan förklaring kan vara att de cykliska aktierna helt enkelt har blivit tillräckligt billiga, oavsett konjunkturutvecklingen.

Korta innehav ofta okända

Ytterligare en faktor är sannolikt portföljjusteringar hos börsens stora investmentbolag. Investmentbolagen brukar skilja mellan kärninnehav och kortfristiga placeringar, varav de sistnämnda sällan blir kända på marknaden såvida inte innehaven är så stora att de måste flagga. Affärsvärlden har dock granskat investmentbolagens aktieköp under hösten och funnit flera intressanta placeringar. Det visar sig att bolagen under hösten var nettoköpare av cykliska aktier.

Investor har köpt en stor post aktier i SSAB. Bolaget står eventuellt inför en nedgång i konjunkturen, men nyckeltalen är attraktiva och det har Investor tagit fasta på. En annan intressant investering är Investors stora köp av aktier i verkstadsföretaget Trelleborg. Investor äger nu nästan fem procent och kommer snart att behöva flagga för sitt innehav om man fortsätter att köpa. Stor ägare håller Investor också på att bli i kontorsföretaget Esselte; investmentbolaget äger drygt 4,7 procent av aktierna.

Konkurrenten Industrivärden har gått in i telekatalogbolaget Eniro för drygt 140 miljoner kronor. Industrivärden fortsätter också att köpa i C Technologies och Cell Network.

Douglas tror på Lundberg

Förra veckan berättade Affärsvärlden att Gustaf Douglas och andra finansmän köpt IT- och internetaktier. Genom investmentbolaget Latour, som Douglas med familj kontrollerar, har han köpt aktier i Readsoft, Netwise och Enea.

En av Latours större investeringar har skett i skogsbolaget Holmen, där aktier för över 200 miljoner kronor införskaffats. Holmens aktiekurs står i drygt 280 kronor och bolaget kommer att lämna en utdelning på 69 kronor. Den behöver inte Latour skatta för, eftersom investmentbolag inte betalar skatt på utdelningar. Holmens huvudägare är investmentbolaget Lundbergs. Placerarna brukar generellt inte tycka om bolag som styrs av Fredrik Lundberg, eftersom denne anses ha en tendens att tänka mer på sig själv än på andra aktieägare. Men detta har inte skrämt Latour, som dessutom fortsätter att köpa aktier i ett annat Lundbergbolag, Hufvudstaden.

Sven Hagströmers och Mats Qvibergs investmentbolag Öresund har köpt aktier i byggbolaget JM, för lite mer än 50 miljoner kronor. Öresund har dessutom återigen köpt i teleoperatören Netcom. Sedan tidigare ägde Öresund 100.000 aktier i företaget, men har under hösten köpt ytterligare 200 000 aktier och hela innehavet i Netcom är nu värt cirka 130 miljoner.

Öresund har få IT-bolag i portföljen. I slutet av fjolåret köpte man dock en miljon aktier i det Lundabaserade programvaruföretaget Axis. Därmed äger Öresund drygt en procent i Axis. »Jag ser hellre att aktiekursen i Axis sjunker än stiger så att jag kan köpa fler aktier«, säger Sven Hagströmer om satsningen i Axis.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.