Investor sätter tonen
Investorchefen Börje Ekholm sätter på tisdagen tonen för den kommande bokslutssäsongen när han av allt att döma förbereder sig på det värsta. Bolaget, som rapporterar om en brakförlust på 37 miljarder kronor under året (inklusive nedskrivningar av tillgångar på 39 miljarder kronor) förbereder sig på att tiderna blir sämre innan de blir bättre.
-Vi tror inte att den nuvarande konjunkturnedgången kan jämföras med någon av dem vi har upplevt under de senaste årtiondena. Vi menar att det är nödvändigt att planera för en allvarligare nedgång. Allt annat bör vara en positiv överraskning, skriver Börje Ekholm i sitt vd-ord.
Förklaringen, enligt Investorchefen, är den fallande konsumtionen som i sin tur har sin grund i det faktum att i första hand amerikanska konsumenter under de senaste åren har levt på kredit.
-Sparkvoten måste återställas, vilket minskar utrymmet för konsumtion. Fallande tillgångspriser, på till exempel aktier och fastigheter, stigande arbetslöshet och en restriktivare lånemarknad kommer sannolikt att göra konsumenten än mer försiktig. Vi kan inte förvänta oss att den amerikanska konsumenten kommer lyfta ekonomin ur lågkonjunkturen, skriver Ekholm.
Bolag som är beroende av konsumentmarknaden är redan drabbade och nu är turen kommen till nästa kategori företag, befarar Investorchefen.
-Regeringar har ingripit på ett sällan skådat sätt för att möta den ekonomiska nedgången. Det är svårt att förutse effekterna av insatserna eftersom vi befinner oss i okänd terräng. Även om omfattande stimulanspaket kan kännas som ett bra botemedel mot deflationsoro, ska man inte underskatta risken för inflation på några års sikt. Att skjuta upp en normalisering av sparkvoten riskerar göra justeringsprocessen mer smärtsam i framtiden, tror han.
Investorchefen tror att den försvagade ekonomin kan skapa behov av att Investors så kallade kärninnehav kan behöva dra in nytt kapital i nyemissioner: Investorchefen pekar inte ut något särskilt bolag men spekulationer i affärspressen under de senaste veckorna har särskilt pekat ut SEB som i behov av en kapitalinjektion.
-Givet nuvarande marknadsläge kan behov av nytt kapital uppstå, inte bara för att stärka balansräkningar utan också för att fånga attraktiva affärsmöjligheter. Varje bolag är ansvarigt för att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa sin kapitalsituation. Om det inte är tillräckligt är vi beredda att stödja våra innehav genom att skjuta till ytterligare kapital, givet att det är industriellt riktigt och värdeskapande för våra aktieägare, skriver Investorchfeen.
Han vill också att bolagen överlag ser över sina utdelningar och tycks mena att det är bättre att Investors kärnbolag nu samlar vinster i ladorna, hellre än att de delas ut till aktieägarna. Han går så långt att han ser en minskad eller till och med slopad utdelning som en ”strategisk fördel”:
-Med tanke på den kraftiga försämringen av det ekonomiska klimatet under det fjärde kvartalet tror jag det är klokt att utdelningsnivåerna ses över extra noggrant i år. Styrelserna måste säkerställa att bolagen kan bedriva sin verksamhet under en potentiellt djup och långvarig nedgång. Dessutom kan det vara fortsatt besvärligt med finansiering under en tid framöver till följd av dåligt fungerande kreditmarknader. Till skillnad från bara några månader sedan inser marknaden idag att en stark finansiell ställning är en strategisk fördel.
Investor självt tycks inte leva som det lär. Visserligen sänks utdelningen, men endast med måttliga 16 procent till 4 kronor per aktie.
nullnullnullnull
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.