Inwido börsnoteras

Private equity-bolaget Ratos och dess innehav Inwido har beslutat att gå vidare med börsnoteringsplanerna och genomföra en ägarspridning av Inwidos aktier genom försäljning av befintliga aktier.

Ratos är säljande aktieägare och avser att avyttra sammanlagt upp till 74,7 procent av totalt antal aktier i Inwido.

Prisintervallet för Inwidos aktier uppgår till 63-74 kronor per aktie. Det motsvarar ett marknadsvärde på samtliga Inwido-aktier om cirka 3,7-4,3 miljarder kronor.

Det framgår av ett pressmeddelande på måndagsmorgonen.

Erbjudandet riktar sig till allmänheten i Sverige samt till institutionella investerare och bolagets styrelse har ansökt om notering av aktierna på Stockholmsbörsen, med första handelsdag beräknad till den 26 september 2014. Noteringspriset förväntas offentliggöras den 26 september 2014.

Ratos exitvinst i samband med noteringsdagen beräknas uppgå till cirka 1.180 miljoner kronor vid mittpunkten i prisintervallet. Ratos har netto investerat cirka 1.125 miljoner kronor i Inwido och vid mittpunkten av prisintervallet uppgår genomsnittlig årlig avkastning (IRR) till cirka 15 procent och innebär att Ratos erhållit cirka 3,3 gånger investeringen.

Ratos ägarandel i Inwido uppgår i dag till 96,7 procent. Av Ratos innehav ingår 55,0 procent av Inwidos totala antal aktier i grunderbjudandet, 10,0 procent i ett eventuellt utökat erbjudande, och ytterligare upp till 9,7 procent om en övertilldelningsoption utnyttjas till fullo.

Ratos ägarandel i Inwido kommer efter noteringen att uppgå till som lägst 21,5 procent och, om enbart grunderbjudandet utnyttjas, till som högst 41,3 procent.

Inwido-vd:n Håkan Jeppsson kommenterar i pressmeddelandet:

”Vi anser oss stå bra rustade för en uppgång i marknaderna. I dag är vi störst i Europa på fönster med en rad starka lokala varumärken i portföljen. Nu börjar vi också se de första resultaten av det stora arbete vi gjort de senast åren med att effektivisera produktion, utveckla produktplattformar och förbättra processer.”

Inwidos styrelseordförande Arne Frank fyller därtill i:

”Det är dags för Inwido att få prestera i en noterad miljö. Vd Håkan Jeppsson och hans team har både kapacitet och börserfarenhet att genomföra nästa steg i affärsplanen. Den handlar om ständiga förbättringar av verksamheterna och fortsatt tillväxt på de starka hemmamarknaderna i Norden och utvalda marknader i Europa.”

Då Inwido genom transaktionen övergår från att vara ett dotterbolag till att vara ett intressebolag till Ratos ska, enligt IFRS, hela innehavet i samband med övergången omvärderas till verkligt värde, vilket baseras på noteringskursen. Exitvinsten baseras därmed både på det realiserade värdet på sålda aktier och på värdestegringen från omvärderingen av de aktier som behålls.

Avsikterna att eventuellt börsnotera Inwido ”före årets slut” har indikerats av Ratos tidigare.

 

 

nullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco