IT-analytiker: Ett bristyrke

En yrkeskategori behöver inte gå arbetslös idag. Mäklarfirmorna dammsuger marknaden på IT-analytiker och rekryterar nu från industrin.

Omsättningen när det gäller teknikanalytiker i analysbranschen har under det senaste året varit större än någonsin. Men efter vårens och sommarens många avhopp tycks fler och fler av de firmor som dränerats på folk satsa på att rekrytera personal utanför finansbranschen. Mest påtagligt är kanske att den ström av personer som för något år sedan slutade för att starta eget, ofta i nystartade IT-företag i finansbranschens utkanter eller i riskkapitalföretag, har avtagit och till och med vänts i sin motsats.

Ett exempel kommer från Nordiska Fondkommission, där den genomsnittliga anställningstiden bland de knappt 150 anställda enligt årsredovisningen är 2,3 år. Bolaget sökte för en månad sedan sex analytiker, de flesta med inriktning mot IT, och då kom många av de sökande från industrin i den “verkliga världen”, från företag som Telia, Ericsson och Cap Gemini. Kanske medför rekryteringar av folk med den typen av bakgrund att de anställda stannar något år längre än de annars skulle ha gjort.

Långsiktigheten dröjer

Någon utpräglad långsiktighet märks annars knappast i branschen. I alla fall inte i så måtto att företagen ser om sina egna hus och omskolar gamla analytiker för att de i stället ska analysera den “nya ekonomins” företag.

När ungefär halva börsvärdet i Stockholm består av allehanda IT-företag kan man annars tycka att marknadskrafterna borde sätta litet press också på analytikerkåren. Färre borde ägna sig åt skog, stål och verkstad och fler åt de nya IT-företagen.

Men så är det inte. I stället är den vanligaste taktiken att analyshusen helt enkelt lockar in nya personer, ofta hämtas de från konkurrenter. Det görs dels för att ersätta dem som försvinner; dels för att expandera.

Bred bevakning

Vid Enskilda, som följer ungefär 100 IT-företag i vid bemärkelse, har nytillskott varit legio:

“Det som har skett på Enskilda under de senaste 18 månaderna är framför allt att vi har ökat antalet som håller på med teknologi. På de andra områdena är situationen ungefär konstant”, säger Björn Jansson, analyschef vid Enskilda.

“Det är brist på erfarna IT-analytiker som har många år på nacken. Det är ju till exempel väldigt få som har varit med i tio år, men just nu har jag till exempel ingen vakans så att jag måste anställa någon. Däremot har jag behov av att få in mer folk för det är fortfarande väldigt stor efterfrågan på den här typen av (analys)produkter.”

Dagarna efter att det uttalandet fälldes anställde just Enskilda ytterligare en IT-analytiker som hämtades från Hagströmer & Qviberg.

Ingen omskolning

Ett litet antal analytiker finner emellanåt för gott att omskola sig gentemot den nya näringens behov. När detta sker tycks det dock mest bero på enskilda individers intresse och sällan på att företagen fattar strategiska beslut i någon riktning.

“Vi har ingen explicit omskolning, men däremot kan det kanske finnas junioranalytiker, eller assistenter, som inte har något specialområde utan i stället slussas in mot IT. Men jag kan inte komma på någon som har bytt från till exempel skog till IT”, säger Matti Kinnunen, VD vid Carnegie Fondkommission.

Få exempel

Sådana exempel finns på andra håll, men de är just enstaka exempel. Michael Grundberg, en av de tre som för två år sedan startade ABG Securities, hör dit. Han analyserade verkstadsföretag som Scania och ABB på sina gamla arbetsplatser, Enskilda och Alfred Berg, men har nu sadlat om. Han anger tre skäl:

“Jag är intresserad av IT och har bland annat varit involverad i teknikutveckling på mina arbetsplatser. Dessutom är det svårt att hitta folk med erfarenhet av IT-analys och den viktigaste egenskapen i den situationen är kanske inte IT-kompetens utan att man har erfarenhet från aktiemarknaden. Och det tredje skälet till att jag bytte är att vi var överdimensionerade inom verkstad. Vi har fortfarande en av de bästa analytikerna, eftersom Klas Andersson är högt rankad.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från AMF