IT-rally på börsen

Efter tre års mörker syns tecken på att it-branschen börjat tillfriskna. Aktierna rusar men läget för it-bolagen är ändå tufft. När Affärsvärlden rankar it-konsulterna hamnar de flesta i c-laget. Och på börsen finns 23 it-bolag vars kassor är slut inom ett år. Kan de hålla ut tills konjunkturen vänder?

Välkommen tillbaka till 1999. Nasdaqbörsen är i högform sedan ett par månader tillbaka och ett trettiotal svenska it-bolag har följt med i rallyt. Är uppgången här för att stanna? Affärsvärlden har granskat de svenska it-aktierna och dess framtid.
Siffrorna talar för sig själva. Affärsvärldens it-index har stigit med 15 procent i år och uppgången för branschen telekommunikation ligger på 19 procent.

Ericsson har gått upp med 43 procent, WM-data med hela 58 procent och Tele2, som länge varit placerarnas favorit, stoltserar med en kursuppgång på 22 procent. En drös obskyra mindre bolag, mestadels konsulter, har fått se sina aktier gå upp med allt från 50 procent till rena kursdubblingar.
Börsen som helhet har under tiden stigit med mer modesta 6 procent.

It-rallyt är här.

USA och dess tekniktunga Nasdaqbörs har som förr tagit täten genom att gå upp med 22 procent. Bakom uppgången ligger den försvagade dollarn som gynnar de amerikanska bolagen som säljer i Europa i kombination med att placerarna hoppas på att investeringarna ska ta fart nu när de traditionella företagen ägnat två år till att skära ner.

– På sikt behöver man uppgradera system och köpa in nya produkter. Det är oundvikligt och de tendenserna börjar nu synas bland de amerikanska bolagen. De har helt enkelt börjat efterfråga it-tjänster igen och det har fått kurserna att stiga, säger en svensk förvaltare av USA-aktier.

Men varningssignalerna har redan höjts. Ansedda veckotidskriften Barrons varnade exempelvis för ett par veckor sedan för en ny bubbla. Amazon, Cisco med flera företag handlas återigen till skyhöga nyckeltal och dessutom är dessa bolag föga lika de svenska it-företagen. En bild som bekräftas av en av Sveriges mest ansedda aktieförvaltare.

– Svenska börsens it-bolag är till 95 procent bara skräpbolag och att de följer med USA-bolagen upp är psykologi, ingenting annat.

Sant? Kanske. Det främsta skälet till att de svenska it-aktierna gått så starkt är troligen att riskpremien på börsen gått ner. Efter Irak-kriget piggnade marknaden till och såna bolag går oftast bättre än vanliga företag i en stigande marknad.

I år är det extra påtagligt, eftersom skog- och verkstadsaktierna drabbas negativt av den svaga dollarn. Aktieköparna måste då hitta alternativ och har fastnat på högriskaktier. Och det ligger någonting i det faktum att många av
Stockholmsbörsens it-bolag är skräp. Framför allt för att de består av konsulter och programvaruföretag (se rankning av it- konsulterna på sidorna 22-23).

Konsulterna har inte visat sig kunna fakturera mer än cirka en miljon kronor per år, i bästa fall. När sedan lönekostnaderna dras och det ska slås ut på alla de anställda som gör andra saker (så kallad overheadkostnader) återstår inte mycket. Trots två år av nerdragningar går merparten av börsens konsulter med förlust. Över en konjunkturcykel är det inte många bolag som klarar en vinstmarginal på exempelvis 5 procent efter skatt.

Ett par undantag finns det dock. Guldkornen i branschen tror Affärsvärlden är Cybercom, HIQ och Proact. På sikt kan också Frontec och Teleca bli intressanta för investerare.

Programvaruföretagen – Intentia, IFS och IBS – är ännu värre ute. I flera år av högkonjunktur lyckades de inte tjäna några rejäla pengar och nu står de i en lågkonjunktur utan like. Samtidigt finns det betydligt bättre utländska konkurrenter.

Ändå känns det som om bolag som IFS och Intentia har nio liv. Gång efter gång stoppar aktieägarna in pengar i nya emissioner. Trots det ser balansräkningarna riktigt risiga ut och det skrämmer bort kunderna. För vem vill köpa produkter som ska underhållas i tio år om man inte är säker på att företaget som man köper av finns kvar?
IBS ser litet bättre ut eftersom det visar en liten vinst i år, främst på grund av sin konsultrörelse.

Den senaste tidens kursuppgång för programvaruföretagen ska ses i ljuset av budkarusellen i sektorn. Peoplesoft lade ju bud på JD Edwards, men fyra dagar senare lade Oracle bud på Peoplesoft. Men på sikt faller aktierna tillbaka.

Telekombranschen ser i sådana fall bättre ut. Både Nokia och Telia tjänar ju bra med pengar, men aktierna är enligt Affärsvärlden inte köpvärda på nuvarande nivåer. Våra tidigare favoriter Axis och Tele 2 är fortfarande att rekommendera.

Ericsson? Tja, hur man än räknar är aktien inte billig. 16 miljarder aktier och en kurs på 8,75 kronor ger ett börsvärde på 140 miljarder kronor. Det är betydligt högre än vad Ericsson spås omsätta i år och de kommande åren. Även om marginalen blir 5 procent nästa år skulle det betyda att aktien handlas till en bra bit över 30 gånger vinsten. För att köpa Ericsson måste man helt enkelt tro på något annat.

Sammanfattningsvis: Ja, det går inte att tvivla på att vi har ett it-rally på Stockholmsbörsen. Men nej, det kommer inte att fortsätta, eftersom det finns för få intressanta aktier som kan driva uppgången för närvarande.OPTIMISTEN SÄGER?
? Konjunkturen vänder och därmed efterfrågas it-tjänster igen. Bolagen är så slimmade att det syns direkt i resultaten.
? Strukturaffärerna kommer igång på allvar. Exempelvis att tio små konsulter går ihop och skapar en jätte för att skära i kostnaderna och motivera sina börsplatser. Det kan göra att intresset håller i sig.
? Börsen fortsätter upp och it-aktierna med den.

PESSIMISTEN SÄGER?
? Konjunkturen är dålig, vilket gör att omsättningstillväxten de närmaste åren uteblir. Fler och större besparingar krävs.
? Aktierna är för dyra. Majoriteten av it-aktierna är alldeles för högt värderade och ett femtiotal bolag står utan pengar inom en tvåårsperiod. Det talar för konkurser och nyemissioner.
? Börsen lugnar ner sig alternativt faller tillbaka. Då tar it-aktierna mycket stryk.

_______________

It-favoriterna

Affärsvärlden har plockat ut godbitarna bland börsens it-företag.

Axis – nätverkskameror
Ett relativt nytt miljardbolag med ursprung i Skåne. Företaget är lönsamt och marknaden för nätverkskameror – bolagets största affärsområde – växer starkt. På lång sikt är aktien mycket intressant, även om den kortsiktigt påverkas av den svaga dollarn, eftersom 95 procent av försäljningen sker utomlands.

Cybercom – it-konsult
En av de få små konsulterna som nästan alltid tjänat pengar. Värderas till 20 gånger vinsten, men det beror på att det finns en stor goodwillpost (116,5 mkr) som tynger. Utan denna är p/e-talet under 10. Bolaget är skuldfritt och har en stor kassa.

HIQ – it-konsult
Rekommenderas av liknade anledningar som Cybercom. Tillhör ett av de få bolagen som borde kunna klara en marginal på 5 procent efter skatt. Starkt varumärke och arbetar bland annat med försvaret, vilket väger upp minskade intäkter från exempelvis Ericsson.

Sectra – medicinteknik
Blivit känt för sina tigertelefoner. Men egentligen håller de mest på med medicinsk teknik och it genom sina produkter för hantering och lagring av digitala röntgenbilder. Blivit ett svenskt succébolag som ständigt ökar omsättning och vinst. Tillväxten förväntas bli mycket stark de kommande åren, varför värderingen med ett p/e-tal en bra bit under 20 på nästa års resultat framstår som låg.

Tele 2 – teleoperatör
En av börsens bästa aktier under det senaste året. Kursuppgången till trots är inte värderingen ansträngd. Om man väljer att bortse från goodwillavskrivningar handlas aktien till 10 gånger nästa års resultat. Det är billigt för ett företag som förväntas växa med 10-15 procent per år den närmaste tiden. En stor del av kassaflödet kommer dessutom att komma aktieägarna tillgodo i form av utdelning.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.