Izettle tar in 40 miljoner euro – satsar på ai

En färsk mångmiljon-investering ska hjälpa Izettle att öka takten i utvecklingen av nya ai-baserade tjänster för småbolag.

Betalföretaget Izettle – 33-listevinnare 2010 – är en av de klarast lysande stjärnorna bland unga svenska teknikbolag.

Företaget har hittills 1,9 miljarder i riskkapital. Nu tar Izettle en ny kapitalinjektion på 40 miljoner euro, motsvarande drygt 396 miljoner kronor. Rundan leds av riskkapitalbolaget Dawn och Fjärde AP-fonden, och stöds av befintliga investerare.

Det nya riskkapitalet ska framför allt användas till två saker: Att växa snabbare samt öka takten i utvecklingen av nya produkter.

När det gäller nya produkter är artificiell intelligens i form av maskininlärning ett särskilt intressant område för Izettle.

– Vi tror att det är viktigt att småföretag också kommer med på ai-tåget, både för dem och för samhällsekonomin i stort, även om de inte sitter på samma mängder data som storföretag, säger Johan Bendz, strategi- och kommunikationschef.

När får vi se nya Izettleprodukter med integrerad ai?

– Det är för tidigt att lova specifika produkter vid specifika tillfällen men accelererad produktinnovation är ett fokusområde i vår tillväxtplan.

Tidigare i höstas fick Izettle in 30 miljoner euro i lån av Europeiska investeringsbanken – pengar som delvis är öronmärkta för forskning och produktutveckling inom artificiell intelligens.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.