Jacob Wallenbergsäger ja till EMU

Wallenbergarnas talesman Jacob Wallenberg är för ett svenskt medlemskap till EMU. "Det är viktigt för oss men ännu viktigare för våra barn och barnbarn", skriver Jacob Wallenberg i en insändare.

Det svenska näringslivets representanter börjar så sakteliga ta offentlig ställning i EMU-frågan. Bland motståndarna finns bland annat Sven Hagströmer och Rune Andersson, medan Michael Treschow och Atlas Copcos VD Gunnar Brock står på ja-sidan.

JA SOM I JACOB: Wallenbergarnas talesman är för EMU.

De två sistnämnda råkar ha sin hemvist i Wallenbergsfären, vars talesman är Jacob Wallenberg – ordförande i SEB, vice ordförande i Investor, Electrolux, SAS, Atlas Copco och Knut och Alice Wallenbergs stiftelese samt styrelseledamot i ABB.

”När frågan om Sverige och euron ensidigt stannar vid ekonomiska faktorer, finns det risk för att de stora, och enligt min mening helt avgörande, sammanhangen glöms bort”, skriver Jacob Wallenberg i en insändare i Dagens Nyheter.

”För egen del ser jag både ekonomiska nackdelar och fördelar med euron. Förlusten av en nationell valuta- och penningpolitik kan synas vara en nackdel som kräver kompensation i form av större flexibilitet i den egna finanspolitiken.”

”Det är dock min övertygelse att fördelarna med euron för hela Sveriges ekonomi överväger nackdelarna. Våra ekonomisk-politiska strukturproblem måste lösas på annat sätt än att låta valutan försvagas. Vi måste en gång för alla upphöra att smygvägen urholka människors köpkraft, vilket betyder att fasta och tydliga spelregler måste gälla både löntagare och företag.”

”Skiftar vi persepektiv från makro- och nationalekonomi till mikro- och företagsekonomi blir den positiva bilden ännu tydligare. Risken för valutaförluster i handel med företag i andra EMU-länder – vår enskilt största exportmarknad – försvinner. En stor fördel för framför allt de många små företag som inte har resurser att valutasäkra sig. Konsumenterna kan lättare göra prisjämförelser vilket ökar trycket på både politiker och handeln att göra något åt omotiverade prisskillnader. Handeln och utbytet på den europeiska inre marknaden – vår tids största frihandelsprojekt – kommer att öka, till stor fördel för vår egen tillväxt och välståndsutveckling.”

PÅ BARNENS SIDA: Jacob Wallenberg.

”Men euron handlar om så mycket mer än ekonomi och pengar. Och när jag har resonerat mig fram till varför jag tänker rösta ja i den kommande folkomröstningen är det detta vidare perspektiv som varit helt avgörande. Inte minst har jag för egen del svårt att acceptera resonemanget att ett ekonomiskt välutvecklat EU-land som Sverige kan välja och vraka i sitt europeiska engagemang.”

”Jag ser för det första euron som en viktig beståndsdel i det politiska samarbetsbygget i Europa. Den gemensamma valutan manifesterar i sig de europeiska nationernas och folkens öde: att samverkan är nödvändig för att möta internationella problem och utmaningar som till exempel att säkra freden i Europa och dess närområden, att åstadkomma en ökad tillväxtkraft i Europa för att möta konkurrensen från till exempel USA.”

”Vi kan inte enbart se till oss själva och våra egna behov. Vi har också ett europeiskt medansvar. Och med den gemensamma valutan ges hela Europa starkare förutsättningar för att ta sig an sina framtidsfrågor. Som svensk och europé ser jag ställningstagandet för euron som en bekräftelse av Sveriges delansvar och delaktighet i Europasamarbetet.”

”I folkomröstningen nästa år har vi chansen att säga ja till euron. Det är viktigt för oss men ännu viktigare för våra barn och barnbarn. Alternativet att vänta och se för att bestämma oss om ytterligare några år finns inte. Det finns ingen realistisk politisk möjlighet att vid ett nej 2003 anordna en ny omröstning på kort sikt. Det är ja nu eller ett utanförskap i många år.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets