Jacob Wallenberg: ”Internet är inhget fiasko”

Raset i IT-aktier ska inte tas som ett underbetyg åt tekniken och den nya ekonomin. Istället är det just investeringar i områdena teknik- och kunskap som är nyckeln till en god tillväxt i Europa de närmaste åren. Det sa Jacob Wallenberg, styrelseordförande i SEB och vice ordförande i Investor, på Affärsvärldens 100-årsjubileum på tisdagen.

Varken det faktum att Investor den senaste tiden förlorat stora pengar på investeringar i den nya ekonomin, till exempel i Spray/Lycosaffären, eller att det talas om att SEB:s europeiska internetsatsning går trögare än planerat avskräcker Jacob Wallenberg från tron på den nya ekonomin. Å andra sidan var det i allt annat än företagsspecifika termer han idag öppningstalade på Affärsvärldens 100-årsjubileum under rubriken ”Tillväxt och entreprenörskap – vart är Europa på väg?”.

Temat för dagen var, även bland övriga talare, de övergripande megatrender som sätter ramarna för den ekonomiska utvecklingen. Den allt tilltagande globaliseringen av ekonomin, krafterna som verkar för att bromsa den, fortsatt avreglering av finansiella marknader och ett allt tätare samarbete mellan de europeiska staterna var huvudsakliga ämnen.

Frågan i sin egen rubrik besvarade han genom att med emfas påpeka att Europa aldrig haft så stora möjligheter att skapa tillväxt och välfärd som nu – men också hur viktigt det är vi tar vara på dessa. Och genom att slå ett slag för investeringar i de områden som generellt sett betraktas som den nya ekonomins kärna.

”Den senaste tidens ras i teknik- och IT-relaterade aktier ska inte på några villkor tolkas som att internet är ett fiasko i Europa. Det ökade intresse för internetbanking vi på SEB ser är bara ett av många exempel på det. Tvärtom är fortsatta investeringar i teknologisk utveckling och kunskapsindustri en absolut förutsättning för tillväxt i Europa de närmaste åren”.

I dagsläget, menar Jacob Wallenberg, har Europa stora möjligheter att bli en stark och viktig aktör i världsekonomin, men det återstår mycket för att göra dem till en realitet. ”Vi får inte riskera att hamna i bakvattnet efter USA och vi har ingen tid att förlora. Vi har en tradition av att vara goda exportörer, men de senaste åren har de amerikanska företagens försprång ökat”, sa Jacob Wallenberg.

”Särskilt gäller det de små och medelstora europeiska företag har i dagsläget mycket tuffare motstånd än sina amerikanska kollegor när det gäller att konkurrera via den nya tekniken. Vi har ett tufft jobb framför oss med att säkerställa en konkurrenskraftig infrastruktur och därmed minska gapet till USA. Inte minst är det en viktig uppgift, när Sverige nu tar över ordförandeskapet i EU, att verka för åtgärder som stöttar småföretagen”, säger Jacob Wallenberg.

Ansvaret för att ta tillvara dessa möjligheter faller både på privata aktörer som är verksamma på den europeiska marknaden och på de stater som skapar ramverket för deras förutsättningar. Från det senare hållet välkomnar han åtgärder som sänkta skatter, mer effektiv public service och bättre förutsättningar för flexibla arbetsmarknader. ”Utöver det måste sedan naturligtvis även de enskilda företagen inse att nyckeln till tillväxt även för deras specifika och välfärd är teknik och kunskap. Investeringar inom de områdena, oavsett om de görs av ett land eller av enskilda företag, kommer att betala sig med råge”. På en direkt fråga från seminariets moderator Olle Rossander om hur han ställer sig till att många företagsledare just nu hellre sneglar mot betydligt större marknader i Asien än sin hemmamarknad, svarar Jacob Wallenberg att det ena på många sätt är en förutsättning för det andra.

”Det är klart att Asien är en viktig marknad för alla typer av företag och det vore snarast konstigt om blickarna inte vändes ditåt just nu. Men det ena behöver inte utesluta det andra. Europeiska företag behöver en stark plattform att agera utifrån. För att vara riktigt framgångsrik ska man naturligtvis vara stark och ligga långt framme på alla marknaden och frågan är inte huruvida man ska koncentrera sig på en enda utan snarare om man har råd att bortse från en enda – som till exempel Europa.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.