Jacob Wallenberg ny ordförande för Svenskt Näringsliv

Jacob Wallenberg har valts till ny ordförande för Svenskt Näringsliv. "Vi behöver öka takten i klimatomställningen och här spelar företagens innovationskraft en viktig roll", säger han sitt anförande.
Jacob Wallenberg.
Investors ordförande Jacob Wallenberg.

Jacob Wallenberg har valts till ny ordförande för Svenskt Näringsliv och efterträder således Fredrik Persson.

Vid det efterföljande Framtidsmötet höll Jacob Wallenberg ett anförande där han underströk betydelsen av fortsatt öppenhet mot resten av världen. Han menar att ett konkurrenskraftigt näringsliv är avgörande för svenska folkets trygghet och försörjning.

”Vi måste förhålla oss till en orolig omvärld samtidigt som vi värnar öppenhet och frihandel. Det innebär svåra överväganden. Både föreningarna Finlands Näringsliv och Svenskt Näringsliv har ställt sig bakom besluten om våra respektive länders ansökan om NATO-medlemskap. Med ett finskt och svenskt medlemskap kan alla nordiska länder tillsammans utforma ett starkt nordiskt block som kan ge hela Östersjöområdet den trygghet som är förutsättningen för ett fungerande och starkt företagande”, säger han.

Han vill gärna se att näringslivsfrågorna lyfts fram mer i den kommande valrörelsen.

”Vi behöver öka takten i klimatomställningen och här spelar företagens innovationskraft en viktig roll. Sverige och svenskt näringsliv ligger redan långt framme och vi har en rad möjligheter att bli än mer konkurrenskraftiga, men det kräver investeringar i infrastruktur, fossilfri energi av alla slag och att tillståndsprocesserna förändras”, sade han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.