”Jag vill segla till Skottland”

Johnny Alvarsson slutade som vd för teknikförsäljningsbolaget Indutrade i våras. Nu ser han fram emot mer tid till havs. Men någon segling över Atlanten lockar inte.

När Affärsvärlden träffar Johnny Alvarsson i slutet av maj är han i full färd med att förbereda en seglats till västkusten.

– Båten är alltid redo, men jag måste fylla på med proviant. Nu har det varit så kallt i vår och därför ligger vi lite efter det normala programmet.

Johnny Alvarsson började segla när han var 24 år. På ett sätt var det lite sent, säger han, med tanke på att han växte upp i småländska Västervik som ligger vid kusten. Han var van vid havet, hade exempelvis haft roddbåt som liten. Likväl var det först efter studietiden när han bodde i Linköping – en stad utan vatten – som Johnny Alvarsson köpte sin första segelbåt. Det blev en träbåt, en Plymsnäcka från början av 1900-talet.

– Och sen var det bara trial and error, säger Johnny Alvarsson.

Han började segla tillsammans med sin hustru och de lärde sig att segla samtidigt.

– Vi startade på samma låga nivå och vi är fortfarande på samma nivå. Hon står definitivt inte och lagar mat, utan vi navigerar lika mycket.

I två års tid hade de reparerat och fixat med sin första träbåt. Sedan köpte de en plastbåt, en Missil från Hallberg Rassy som var 24 fot lång, en modell som byggdes mellan 1972 och 1977. De satte av mot Göta kanal och rundade södra Sverige.

– Att runda Skåne var elddopet. Det är en annan typ av segling när man riktigt måste möta elementen, när man är utelämnad till vindarna.

Förr ställdes helt andra krav på den som seglar eftersom det inte fanns avancerad teknisk utrustning. I Norden, framför allt den svenska ostkusten, var utmaningen särskilt stor, eftersom det är så grunda vatten.

– Går man tillbaka till 1980-talet var det få båtar längst ut eftersom det är så grunduppfyllt. Det finaste området utanför Sveriges kust är utan tvekan Norrland. Norr om Öregrund är det tyst och lugnt.

Den tuffaste seglingsstunden som Johnny Alvarsson minns var mellan Borgholm och Karlskrona. Plötsligt blåste det upp till 20 meter i sekunden, vinden kom snett akterifrån och med båten i slör var de tvungna att parera den så att inte storseglet skulle slå över.

– Man får adrenalinkick i sådana stunder. Jag är helst utan den men efteråt känns det som att man fixade det där också.

Familjens tredje segelbåt var en Omega 30, sedan dess har han bytt flera gånger och nu seglar de en Arcona 430. I egen båt har de senare seglat till Polen, Tyskland – överallt runt Östersjön. Därtill har paret Alvarsson hyrt segelbåtar i Medelhavet och Polynesien.

– Men runt öarna i Oceanien är det inte mycket till segling, eftersom det blåser för lite.

Även om seglingen var, och är, ett effektivt sätt att slappna av så har det hänt att båten har agerat kontor. Fram till år 1983, då han fortfarande var anställd på Ericsson hade han ingen mobiltelefon, men snart kunde jobbet följa med till havs.

– När jag jobbade på Indu­trade satt jag i en polsk hamn och kommenterade en kvartalsrapport. Inne på bolaget brukade vi rigga detta noggrant med stativ och proffs men den gången filmade min fru mig i båten och det blev förvånansvärt bra kvalitet.

Efter att Johnny Alvarsson lämnade Indutrade den 26 april sitter han i ett antal styrelser och förutom detta ska han nu lägga sin tid på annat såsom sina två hus, ett i Stockholm och ett på Värmdö. Dessutom ska han segla, lagom långt.

– Jag längtar inte efter att segla över Atlanten, en resa på 20–22 dygn, men däremot kan jag tänka mig att segla till Skottland.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.