Japan inför G7-möte: vad kan Libra ha för effekter

Japan i diskussioner om effekter av Facebooks föreslagna valuta Libra.

Japanska myndigheter har satt ihop en arbetsgrupp för att diskutera vilka potentiella effekter Facebooks föreslagna digitala valuta Libra kan få på penningpolitik och finansiell reglering.

Det rapporterade Reuters på lördagen och citerade en regeringskälla inför G7-gruppens kommande möte, där ämnet kommer att ligga högt på agendan.

Arbetsgruppen, som består av representanter för Bank of Japan, Finansdepartementet och den japanska bankinspektionen, började träffas förra veckan och de kommer att försöka koordinera åtgärder för att hantera de effekter Libra kan få på reglering, penningpolitik, skatte- och betalningslösningar.

Frankrike använder sitt ordförandeskap för G7-gruppen till att lansera en specialstyrka som ska studera hur centralbanker kan säkra att digitala valutor som Libra kan regleras för att förhindra penningtvätt och för konsumentskydd.

ECB:s Benoit Coeure ska presentera en preliminär rapport om ämnet vid G7:s finansministermöte i Chantilly, Frankrike, den 17-18 juli.

Japan hoppas få stöd från andra länder för att utöka specialstyrkan till att bli en större grupp av skatte- och finansreglerare givet det breda spektrum av områden som kan påverkas av digitala valutor.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här