Jättarnas fall på börsen

Stockholmsbörsen hade en större nedgång vid lunchtid på torsdagen efter att konjunkturoron åter blossat upp och fått börserna världen över på fall.

Samtidigt inväntar investerarna räntebesked från både Bank of England och Europeiska centralbanken.

Klockan 12.15 var OMXS30 4,1 procent lägre till noteringen 673,4. Omsättningen uppgick till 6,3 miljarder kronor.

– Marknaden svänger väldigt mycket och har den senaste tiden haft tendens att överreagera åt båda håll utan att det egentligen hänt speciellt mycket. Det råder en tveksamhet på marknaden om Obama ska kunna vända ekonomin. Men ekonomin har varit dålig länge och att makrosiffror är svaga kan inte förvåna och att centralbankerna kommer att fortsätta sänka räntorna är ingen större överraskning heller, säger Henrik Degrér, portföljförvaltare på Handelsbanken, till Nyhetsbyrån Direkt.

Henrik Degrér pekar på att det trots allt finns positiva tecken som att banksystemet förbättras, vilket underlättar en vändning för ekonomin.

– Centralbankerna har sänkt räntorna kraftigt och kommer att fortsätta göra det. Än så länge har det inte riktigt kommit konsumenter och företag till godo då interbankräntorna legat på rekordhöga spreadar mot statsräntorna. Men den senaste tiden har det kommit tydliga tecken på att banksystemet har blivit bättre och spreadarna har kommit ned kraftigt. Förutsättningarna för en vändning i ekonomin har därmed förbättrats även om momentum fortfarande är på väg ned, säger Henrik Degrér.

Ericsson B backade med 8,4 procent till 55:80 kronor. Efter stängningen i New York på onsdagen kom nätverksjätten Cisco med sin rapport. Resultatet för det brutna räkenskapsårets första kvartal blev visserligen bättre än förväntat men bolaget varnade samtidigt för att intäkterna under det innevarande andra kvartalet kan komma att sjunka med mellan 5 och 10 procent, jämfört med motsvarande period för ett år sedan. Cisco-aktien tappade 5,6 procent i efterhandeln.

Annars var det mer konjunkturkänsligt som dominerade på nedsidan. Ytterligare oro för den ekonomiska tillväxten kom efter att källor uppgett för Bloomberg News att Internationella valutafonden, IMF, räknar med att ekonomierna i USA, Japan och euroområdet alla kommer att krympa nästa år i en simultan nedgång i världens största industriländer.

USA:s ekonomi väntas krympa med 0,7 procent, Japans med 0,2 och euroområdets med 0,5 procent, enligt IMF-källan. För en månad sedan var IMF:s prognos att ekonomierna i alla tre skulle växa, med 0,1 procent i USA, 0,5 procent i Japan och med 0,2 procent i euroområdet.

Volvo B tappade 7,6 procent till 39:90 kronor, ABB var 6,9 procent lägre till 98 kronor och Sandvik sjönk med 6,5 procent till 50:50 kronor. Boliden föll med 10,5 procent till 19:70 kronor och Lundin Mining var 9,9 procent ned till 11:35 kronor.

Vostok Gas toppade förlorarlistan på Large Cap med ett fall på 15,4 procent till 98:75 kronor. Det egna kapitalet i Vostok Gas har under oktober månad decimerats av det dramatiska kursfallet i den ryska gasjätten Gazproms aktier och depåbevis, och riskerar att hamna på en nivå som skulle väcka frågan om tvångslikvidation enligt svensk lagstiftning. Det visar beräkningar som Nyhetsbyrån Direkt gjort med assistans av en auktoriserad revisor.

I banksektorn var Swedbank A 4,8 procent ned till 74:25 kronor och föll därmed tillbaka efter att inför dagens öppning ha stigit med 50 procent sedan den 27 oktober då nyemissionen offentliggjordes. Morgan Stanley har sänkt riktkursen för Swedbank till 77 kronor, från tidigare 159 kronor. SEB A, som också gått starkt den senaste tiden, tappade 3,1 procent till 86:25 kronor. Morgan Stanley har sänkt riktkursen för SEB till 86 kronor, från tidigare 146 kronor.

Mot strömmen gick Securitas B, som steg 3,2 procent till 80:75 kronor efter att ha rapporterat ett resultat före skatt som justerat för jämförelsestörande poster blev 8 procent bättre än SME-konsensus. Även försäljningen överträffade förväntningarna. Bolaget upprepade i rapporten att börsnoteringen av Loomis ska ske i december 2008.

Klockan 13.00 publicerar Bank of England sitt räntebeslut. Enligt Bloomberg News enkät väntar en majoritet av 60 tillfrågade analytiker att räntan sänks från 4,5 procent till 4,00 procent, men en icke alls obetydlig minoritet, åtta stycken, tror att räntan sänks en hel procentenhet, till 3,50 procent. ECB:s räntebesked kommer klockan 13.45 och där är analytikerkåren mer enig om att räntan kommer att sänkas med 50 punkter, till 3,25 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Carnegie Fonder
Annons från VECKANS FÖRETAG