”JM och Itab har mer att ge”

Marcus Björkstén, som förvaltar Evli Sverige Småbolag, diskuterar börsuppgången, småbolagsfonder, och de största innehaven just nu.


Ni har lyckats slå ert jämförelseindex varje år sedan starten 2008. Vad är hemligheten?

– Hemligheten är att vi jobbar väldigt strukturerat i investeringsprocessen. Investeringsbeslut tas aldrig bara för att vi känner starkt för ett bolag eller påstår att vi kan det bättre än andra. Besluten tas utifrån en rangordning av företagen där vi dels tittar på kvantitativa faktorer som tillväxt och värdering, dels kvalitativa som ledningens kompetens och bolagets marknadsposition. Ibland går vi utanför vår modell, det kan då handla om bolag som är nya på börsen och som saknar historik eller läkemedelsbolag som ännu inte har lanserat några produkter. Med det är undantag. Grunden är en tydlig investeringsprocess, investeraren ska veta varför vi köper vissa aktier.


Svenska småbolagsfonder har också generellt utvecklats bra de senaste åren. Varför?

– Ekonomisk teori säger att små bolag ska avkasta bättre än stora eftersom de innebär högre risk: de är inte lika genomlysta, medierna skriver mindre om dem, likviditeten är sämre och de är ofta helt beroende av en produkt eller nisch. I Sverige har man kompenserats med tre–fyra procents bättre avkastning per år för den högre risken, så investeringar i svenska småbolag fungerar helt enkelt enligt skolboken.

Ni investerar endast i svenska småbolag, har ni någon branschprioritering?

– Nej, inte annat än i vissa marknadslägen. Vi tycker fortfarande om fastigheter och vi håller oss borta från gruvbolag. Investeringsmodellen innehåller ingen branschfördelning, men per automatik brukar det bli en spridning på olika branscher. Svenska småbolagssektorn är ju också betydligt mer mångsidig och intressantare än övriga nordiska marknader.


Hur länge ligger ni kvar i en aktie?

– Två till två och ett halvt år. Nu på sistone har vi haft en något högre omsättningshastighet beroende på att det har varit större kursrörelser som man måste reagera på.

Hur stor andel av fonden är aktivt ­förvaltad?

– Den aktivt förvaltade delen är 65 procent, resterande del följer index. Målsättningen är att slå index med 2–3 procent per år, vilket betyder att den aktivt förvaltade delen måste gå 3–4,5 procent bättre än index. Hittills har vi lyckats galant med det varje år sedan starten 2008.


Vilka är era största innehav just nu och varför?

– JM, Itab och Net Entertainment. JM för att vi tror att lågränteomgivningen kommer att fortsätta, liksom det skriande behovet av bostäder i Stockholm. Itab är ett välskött bolag med bra historik och en värdering som är attraktiv. Dessutom finns en väldigt intressant potential inom självutcheckningsterminaler. Net Entertainment, som levererar mjukvara till nätkasinon, har förvisso en hög värdering, men också en hög lönsamhet och en bra marknadsposition.


Börsen har gått starkt de senaste åren. Har vi nått toppen?

– Den här kraftiga uppgången kommer inte att fortsätta. Men jag tror mer på en stabilisering än nedgång, räntorna fortsätter att vara låga vilket gör att pengar söker sig till aktiemarknaden. Jag gissar på en uppgång på 25 procent i år för småbolag, och 3–4 procent sämre för börsen som helhet.


Varför ska man låta dig förvalta ens pengar, vilka egenskaper gör dig till en bra förvaltare?

– Det här handlar inte så mycket om mig som person. Det är ju inte mina känslor för aktiemarknaden som styr utan placeringarna baseras på fakta och en systematiserad investeringsprocess.


Hur placerar du dina egna sparmedel?

– Jag är ingen stor eller särskilt aktiv privat placerare, men det jag får över placerar jag i svenska småbolag. Sverige har väldigt många intressanta mindre och nya bolag, dessutom ser svensk makro bra ut i ett internationellt perspektiv.

Av: Göran Lind

Marcus Björkstén

Förvaltar: Evli ­Sverige Småbolag.

Förvaltat kapital: 2,9 miljarder kronor.

Utveckling: +14 procent i år.

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Curasight