JP Morgan-chefen varnar: Kommersiella fastigheter kan skapa problem för banker

Amerikanska investmentbanken JP Morgan Chases mångåriga VD Jamie Dimon varnar nu för att lån till kommersiella fastigheter är det som kan skapa problem för banker och långivare.
JP Morgan-chefen varnar: Kommersiella fastigheter kan skapa problem för banker - JP Morgan
JP Morgan Chases VD Jamie Dimon Foto: Andrew Harnik/AP

”I det här fallet är det troligen fastigheter som är off-side. Det kommer att vara vissa platser, vissa kontorsfastigheter, vissa bygglån”, uppgav Jamie Dimon för analytiker, enligt amerikanska tv-kanalen CNBC.

Bankdirektören uppger vidare att man redan ser att krediterna i sektorn stramas åt.

USA:s finanssektor har varit under press i år. Stora uttag ur regionbanker har fått totalt tre banker att gå under, varav Silicon Valley Banks kollaps är den största konkursen någonsin.

Dimon pekar på att det kommer att ske en kreditcykel. Kreditförlusterna har legat historiskt lågt på grund av låga räntor och stimulanser. Han pekar på att kreditförlusterna inom kort kan stiga till 6-7 procent. Det är fortsatt lägre än under finanskrisen då de var 10 procent, fortsätter bankveteranen. Fastigheter är det som kommer att sticka ut i kreditcykeln, menar Dimon.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.