Kaliforniens hetaste druva

Syrah När något är beskrivet som hot i Kalifornien, då är det verkligen hot. För tillfället är Syrah-druvan beskriven som vinvärldens vinösa ekvivalent av John Travolta; det vill säga bortglömd i många år för att plötslig bli en superstar igen.

Tidig historiaDruvan Syrah är en av de tidigast kända druvsorterna i Rhônedalen i Södra Frankrike. Det finns ett antal historier som tävlar om dess ursprung. En gör gällande att druvan skulle anlänt i Frankrike genom Fenicier från Mindre Asien, som tog med sig druvan från Staden Shiraz i Persien när de etablerade sig i Marseilles runt 600 f Kr. En annan historia hävdar att romarna tog med sig druvan från Siracusa på Sicilien till regionen under det tredje århundradet. Det verkar dock mest troligt att druvan har ett franskt ursprung. Ett troligt scenario är att den är en avkomma från två druvor; Dureza och Mondeuse från sydöstra Frankrike. Vad nu dess ursprung må vara så planterades vingårdarna kring byn Tain l’Hermitage under 1200-talet.

Syrah jorden runt Druvan associeras närmast med appellationerna i norra Rhônedalen; Hermitage och Côte-Rotie, där den ger viner av fenomenal elegans och livslängd. Den är oerhört flexibel och kan ge eleganta och återhållsamma viner å ena sidan. Å andra sidan kan den också ge viner som vibrerar av massiv frukt och stöddiga ekfatstoner. Dessa viner kommer från så olika geografiska ursprung som Frankrike, Kalifornien, Sydafrika och Australien. Under 1650-talet var Sydafrika det första land utanför Frankrike att plantera druvsorten, men den har fram tills nyligen inte varit annat än en sekundär druvsort. I Australien, dit den kom i slutet av 1700-telet, har den däremot aldrig hanterats på annat sätt än som den premiumdruva den verkligen är. De första beläggen för Syrah i USA visar att druvan anlände 1878, men även här har den fört en försiktig närvaro. Vinodlare och producenter i Kalifornien har dock numer insett druvans potential. Den uppodlade arealen har hundrafalt dubblerats under de senaste tio åren. Detta gör att andelen Syrah i dessa vingårdar är lika stor som alla de andra Rhônedruvorna tillsammans. Många blandar ihop druvan med Petite Sirah. Dessa är dock två helt olika druvsorter. Många forskare hävdar att de flesta rankor med Petite Sirah i själva verket är den sydfranska druvan Durif.

Syrah i vingården & vineriet? Syrah är en kraftfull druvsort som trivs och frodas under varma och heta dagar, på mager jordmån. Eftersom den har en så pass kraftig växtkraft måste man beskära vinrankar under hela växtsäsongen så att solen kommer åt att exponeras mot druvklasarna så att de kan uppnå optimal mognad. Denna vinranka skiljer sig mot de allra flesta då dess grenar växer ned mot marken. Jämfört med i princip alla andra som strävar mot solen. Den mognar tidigare än alla de andra 15-talet druvsorter som växer i Rhônedalen och dess små kluster och druvor ger en koncentrerad juice packad med smakämnen och tanniner (garvsyra och strävhet). Under vinifikationen så jäser man musten i öppna jästankar eller jäskar för att man under processen skall utsätta musten för mer syre som därigenom mjukar upp tanniner och kompenserar druvans tendens att bli reduktiv och sluten.

Smakprofil & aromer? Syrah är en tjockskalig druva som är djupt rödblå, nästan svart i färgen. Detta ger ett vin som drar mot lila-svart kulör. Vinerna smakar björnbär och svartvinbär, rök, tjära och svartpeppar och har en mjuk tilltalande textur. Syrah reflekterar jordens mineralitet bra och den kalklika karaktären som tanninerna ger ger vinerna en underbar ryggrad till andra mjukare och fruktigare druvsorter som Grenache och Counoise.

Topplistan v. 12


Crozes-Hermitage 2005

SB-NUMMER2802
SORTIMENTStandardsortimentet
PRIS154 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTE Guigal
URSPRUNGRhône, Frankrike
VINETDenna nordliga appellation för ”baby-Hermitage” ger alltid mycket tydliga och sköna uttryck vad Rhônedalens vingårdar är kapabla till samt hur man uttrycker druvan på ett intressant sätt.
DRUVORSyrah 100%.
KARAKTÄRVinet har en klar medeldjup dov purpur färg. Doften är god stor varm och bränd. Smaken är torr, rund och bestämd smak av höstbär, katrinplommon och lakrits.
GASTRONOMIEn variant av Boeuf Bourgionnonne; byt ut Bourgogne i grytan mot en Côte-du-Rhône… Vad blir det då? En Boeuf Rhodanienne?


Brokenwood Shiraz 2006

SB-NUMMER96595
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS215 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTBrokenwood
URSPRUNGHunter Valley, Australien
VINETKända för sin välgjorda Shiraz har Brokenwood länge varit en av de ledande producenterna i Hunter Valley. Den har en härligt intensiv druvkaraktär med sparsamt fatinslag. Deras prestige Rayner Vineyards visar vilken klass Brokenwood besitter. För innevånarna i Sydney finns det bara ett vin i hela världen – vin från Hunter Valley. 160 km norr om staden. New South Wales är den australiska vinindustrins vagga. Australiens första vinstockar planterades på 1790-talet omkring Sydney och de första exporterade vinerna kom också härifrån. I förhållande till storlek, invånarantal och geografisk belägenhet är NSW dock inte så dominerande i vinsammanhang som man skulle kunna tro. NSW svarar för omkring 25 procent av den totala australiska vinskörden.
INKÖPT ANTAL 360 flaskor
DRUVORShiraz 100%.
KARAKTÄRFylligt, smakrikt och mycket animalisk smak med inslag av mogna björnbär, blåbär och mineraldriven finish. Stora, sandiga tanniner och frisk syra ger ett perfekt balanserat intryck med stor ursprungskänsla.
GASTRONOMISmakrika kötträtter, gärna vilt, t.ex. Grillad älgentrecôte med chipotlesmör och rösti


Columella 2006

SB-NUMMER96326
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS525 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTThe Sadie Family
URSPRUNGSwartland, Sydafrika
VINETFörsta årgången såg dagens ljus 2000. Varför ett uråldrigt romerskt namn på ett vin från Swartland? Columella var en av de mest influensrika och nydanande författarna om vinodling och vintillverkning i det antika Rom. Genom hans arbete så letade sig många druvsorter ut i världen i allmänhet och upp längs Rhôneflödet i synnerhet. På dessa branta sluttningar produceras Syrah i sin renaste form. ‘And as Syrah forms the basis of our wine’, säger Eben Sadie, ‘and as I am fascinated by Columella and admire his work and his understanding of viticulture – well, why not?’ Ja, varför inte? Jag är i alla fall imponerad!
INKÖPT ANTAL360 flaskor
DRUVOR80% Syrah och 20% Mourvedre.
KARAKTÄRVacker mörk intensiv färg åtföljs av en stor doft av svarta vinbär, cassis, körsbär och lakrits med inslag av Provencalska örter och peppar som en snygg inramning av en fruktintensiv doft. Detta medelfylliga till fylliga vin känns direkt fruktintensivt i munnen med mjuka silkes-tanniner och en syra som stramar upp vinet och ger vinet balans i all sin komplexitet.
GASTRONOMIFramför allt till smakrika, gärna lite rustika kött- och vilträtter. Tack vare den mjuka strävheten och fint sötsyrliga frukten är detta vin en utmärkt druvsort till det klassiskt svenska viltköket där gräddsåser, svamp, rotfrukter, rårörda lingon och geléer trängs om vartannat på tallriken. Det här vinet tål att lagras i 4-5 år till och vinner på att serveras i ett glas med stor kupa.


Penfolds Grange 2003

SB-NUMMER96724
SORTIMENTTillfälliga sortimentet
PRIS2499 kronor
STORLEK750 ML
PRODUCENTPenfolds
URSPRUNGSouth Australia
VINETPenfolds Grange, eller Grange Hermitage som den hette innan europeiska vinlagar tvingade fram ett mindre namnbyte, vilar fortfarande ohotad på sin tron. Inget annat vin i Australien har lyckats nå samma anseende. Ett vin skapat av den numer legendariske Max Schubert. Under sina resor i Bordeaux insåg han hur de stora vinerna kunde lagras. Han kände instinktivt att Shiraz/Syrah hade denna möjlighet. Mellan 1931 och 1994 skötte om detta vin. Vinet kallade han Grange som minne till den gård som grundaren av Penfolds ägde och Hermitage för att hedra det stora, franska vin han hade haft som förebild. I dag kallas vinet rätt och slätt Grange. Grange lagras upp till 20 månader på 300-liters amerikanska ekfat. Även kallad Bin 95, och Grange Hermitage till och med vintage 1989. Wine Spectator magazine anser att 1990 Grange är ’The Best Red Wine in the World’. Första årgången skapades av Max Schubert som ett experimentvin 1951 och kommersiellt 1962.
INKÖPT ANTAL 180 flaskor
DRUVORShiraz, en multi-district blend på Shiraz, ofta med en liten del Cabernet, (1999 är 100% Shiraz och 2001 är enbart Barossa Valley-frukt). Druvorna har hämtats enbart från Barossa Valley (40 procent Kalimna).
KARAKTÄRHög intensitet, mörk rödblå färg. Stor, varm, kraftfull och relativt nyanserad doft med inslag av svartpeppar, björnbär och ekfat, tobak, svarta vinbär och körsbär. Fyllig, mycket kraftfull, bärig med intensiv vinbärskaraktär, balanserad fatton och lång eftersmak med inslag av cederträ och tobak. Finstämd medelfyllig finish.
GASTRONOMIDen här typen av smakrika viner kräver mat med kraft. Gärna mörkt kött och vilt, och helst serverat med mörka vinsåser och smakrika tillbehör som råstekta rotfrukter och svamp. Bra till kraftiga höstgrytor. Vinets aromer gifter sig fint tillsammans med sydfranska örter och vitlök. Vinner på att slås upp i karaff innan servering. Välj gärna ett glas med stor kupa för bästa behållning av vinets stora doft.

Björnstierne Antonson utsågs till årets sommelier i Sverige 2003. Han skriver om vin varje vecka på Affärsvärlden.se

nullnullnullnull

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.