Källor: IAG lägger bud på Norwegian inom kort

Den spanska tidningen Okdiario skrev på torsdagskvällen att International Airlines Group, IAG, inom de närmaste två veckorna väntas lägga ett bud värt cirka 1,1 miljarder euro på bolaget.

JP Morgan, som har anlitats som rådgivare i ärendet, förhandlar om en kurs på 70-85 norska kronor per Norwegian-aktie, enligt tidningen. Det innebär att en slutlig budpremie, som kommer klarna när due dilligence-processen är avslutad, kan landa på över 100 procent. Aktien stängde torsdagens handel på kursnivån 40:87 kronor på Oslo Börs.

“Det gäller ett uppköpsbud på 100 procent av Norwegian, betingat av att en ägarandel om minst 51 procent av bolaget nås”, uppger en källa för den spanska tidningen.

IAG bjöd i ett tidigare skede, under 2018, först 350 kronor per aktie och därefter 220 kronor per aktie i det norska flygbolaget.

Utöver det sedvanliga hoppet om synergieffekter utgörs de avgörande faktorerna bakom IAG:s resonemang av att Norwegian står för en avsevärd del av konkurrensen på den spansk-brittiska flygbolagskoncernens hemmamarknader, samt brexit, skriver Okdiario. Efter det väntade brittiska utträdet ur EU kommer EU-kommissionen kräva att flygbolag har viss andel ägarskap i EU-land för att ges lov att verka i unionen.

IAG äger British Airways, spanska Iberia och irländska Aer Lingus.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
    Annonstorget Premium i samarbete med King Street Media Annonsera här