Kampen om att bli först
Vilken är likheten mellan Harry Potter och Lundaföretaget Active Biotech? Att båda är näst intill odödliga? Det gäller för Potter men också för börsbolaget som har levt ur hand i mun i tio år med samlade förluster på cirka 1 miljard kronor. Dessutom är författaren bakom Hogwarts-trollkarlen, JK Rowling, och Active Biotech båda aktiva i kampen mot nervsjukdomen multipel skleros (ms).
Där någonstans slutar likheterna: Medan Rowling betalar – hon donerade häromveckan 120 miljoner kronor till ms-forskning – är det bolag som Active Biotech som bränner kulorna. Delvis av det skälet har företaget inte tillhört Affärsvärldens aktiefavoriter. Det har straffat sig, aktien rusade förra året på börsen. I vintras uppnåddes rekordhöjder kring 130 kronor, vilket gav ett börsvärde på cirka 8 miljarder kronor. Det betyder att bolaget tillsammans med Biovitrum har högst marknadsvärde av börsens forskningsbolag.
Därmed är det dags att syna förhoppningarna. Bolaget har fem medicinkandidater i klinisk prövning. Huvudprojekt är emellertid en ms-medicinkandidat, Laquinimod, som i bästa fall kan hamna på marknaden om ett år – troligen dröjer det till 2012. Bollen ligger inte i Lund utan hos den israeliska läkemedelsjätten Teva som sedan sex år har rättigheterna.
Bland analytiker tycks råda enighet om att läkemedlet, en av de första medicinkandidaterna i pillerform, får godkänt från världens läkemedelsmyndigheter. Framtida intäkter kan antas vara inräknade i börskursen.
Men framtida intäkter är rörlig materia och i förra veckan kom ett bakslag. En av konkurrenterna fick 3 september grönt ljus hos Australiens läkemedelsverk. Det blev det tyska bolaget Mercks ms-piller Cladribine som tog hem den första godkänt-stämpeln från ett västland. Redan i juli 2010 fick Cladribine grönt ljus i Ryssland.
En andra rival, schweiziska Novartis, hoppas få klartecken från den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA, redan denna eller nästa vecka med en snarlik medicin, Gilenia. Ett nej vore en sensation eftersom en rådgivande FDA-panel rekommenderade Gilenia redan i somras som förstahandsval för ms-sjuka i USA. Rivalen Merck väntar ett FDA-beslut före nyår.
De här tidiga beskeden kan vara dåliga nyheter för Active Biotech. Erfarenheter från andra nya läkemedel visar att produkter som är först också brukar ta största delen av marknaden. Den vanliga tumregeln är att den tillverkare som blir först ut på marknaden tar hälften, tvåan hälften av det som är kvar av marknaden och trean sedan hälften av vad som då återstår.
Det finns fyra fem företag som har tagit sikte på den här marknaden, som enligt analytiker antas vara värd cirka 10 miljarder dollar årligen.
-?Merck och Novartis ligger först i kön och sedan ligger vi och två andra lite grann efter, kommenterar Göran Forsberg, ir-ansvarig vid Active Biotech.
Riktigt så enkel är jämförelsen inte. De andra kandidaterna angriper immunförsvaret och den svenska kandidaten har färre och mildare biverkningar. Active-ledningen tror att det kommer att utkristalliseras olika marknadssegment.
Med de reservationerna låter sig något annat än överslagsberäkningar knappast göra, och Laquinimods andel bör uppgå till 5-10 miljarder kronor per år. Actives royaltyintäkter blir då mellan 1 och 2 miljarder kronor årligen från 2014.
Jämför det med börsvärdet på 7 miljarder kronor och en investering i bolaget framstår inte som riskfri. Fortfarande kan ju hela projektet skjutas i sank. Aktien är fullvärderad kring 100 kronor. Den som hängt med i fjolårets uppgång bör sälja en del.
-?Reducio, som Harry Potter skulle ha sagt.
nyckeltal
Miljoner kronor 2008 2009 2010* 2011*
Omsättning 53 11 15 20
Res e fin -181 -224 -220 -200
Res/aktie kr -3,7 -3,8 -3,3 -3
P/e neg neg
*Exkl ev. milstensersättningar.
emissioner
sedan 2003
2003 225 mkr
2004 150 mkr
2005 169 mkr
2007 240 mkr
2008 158 mkr
2009 256 mkr
Totalt: 1 198 mkr
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.