Kända svenskar pekas ut som nazister i rysk affischkampanj

Den ryska organisationen ”Vår seger” har lanserat en affischkampanj i Ryssland där Astrid Lindgren, Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad utpekas som nazister. Det bekräftar utrikesdepartementet till Kulturnytt.
Kända svenskar pekas ut som nazister i rysk affischkampanj - Ingvar Kamprad.
Ingvar Kamprad. är en av de som pekas ut i kampanjen. Foto Lars Pehrson / SvD / TT

Affischerna finns runt om vid busshållplatser i Moskva, inklusive utanför Sveriges ambassad i staden, på vilka det står ”Vi är emot nazister, dom är inte det”. Trion pekas ut som nazister baserat på tidigare uttalanden. Lindgren skrev under andra världskriget att hon var mer rädd för Stalin än Hitler, medan Kamprad i sina memoarer uppgett att han var nazist och beundrade Hitler. Bergman ska ha haft en bild på Hitler över sin säng och uttryckt sin beundran för honom.

Utrikesdepartementet uppger i en kommentar att de är medvetna om kampanjen.

”Vi har inte för avsikt att gå in i en offentlig polemik med den ryska organisationen ”Vår seger” som uppges ligga bakom affischerna. I Ryssland använder man sig återkommande av beskyllningar om ”nazism” mot länder och individer som riktar befogad kritik mot Rysslands agerande”, skriver UD:s presstjänst i en kommentar till TT.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco