KAPITALFÖRVALTNING: Sanslöst diskret förvaltning
Affärsvärlden har gett sig ut på jakt efter Sverigesframgångsrika diskretionära förvaltare och har för en gång skullgått på pumpen. Mycket få av de tillfrågade förvaltarna villlämna ut uppgifter om hur förvaltningen av kundernas portföljergått för de senaste åren. De enda officiella handlingar somfinns är de svenska kommunernas och landstingens upphandlingarav extern kapitalförvaltning. Men även med hjälp av dessaoffertunderlag är det omöjligt att göra en ordentlig jämförelsemellan de olika förvaltarnas diskretionära uppdrag.
LÄMNAR ÖVER SKÖTSELNLagen om värdepappersrörelse delar in kapitalförvaltning i tvågrupper: den första är den traditionella där förvaltaren agerarsom rådgivare och där kunden själv fattar beslut om eventuellaförändringar av portföljsammansättningen. Den andra varianten ärså kallad diskretionär förvaltning där kunden helt lämnar överskötseln av kapitalet åt förvaltaren som själv gör deförändringar som han anser nödvändiga. Kunden sätter enbart uppvissa parametrar inom vilka förvaltningen skall skötas. Det kanröra sig om olika preferenser vad gäller risk,tillgångsfördelning, geografisk fördelning, placeringstid,enskilda innehav, o.s.v. Ofta nämns fonder och diskretionärförvaltning som alternativa förvaltningsmetoder. I båda fallenär det till stor del förvaltarens uppfattning om en braportföljsammansättning som kommer att avgöra hur braavkastningen blir.
Nordbanken Portföljförvaltnings VD Anders Oscarsson jämförfonder och diskretionär förvaltning med Hennes & Mauritz ochskräddarsytt. Så länge man är normalt byggd kan man lika gärnaköpa en färdigsydd kostym, men om man har speciella behov somgör att man inte kan ha en färdigsydd kostym så måste man gåtill skräddaren.
En anledning till att en jämförelse mellan olika diskretionärauppdrag blir svår är just att förvaltningen mer eller mindreskräddarsys efter kundens speciella behov. Men detta borde inteinnebära att alla förvaltningsresultat hålls hemliga.Diskretionär förvaltning är inget för småsparare. De flestabanker och fondförvaltare kräver ett minimikapital på fleramiljoner för att åta sig diskretionära uppdrag. Med de störresummorna kommer även lägre förvaltningsavgifter även om andraavgifter tillkommer. När Borlänge kommun handlade upp externförvaltning av 35 miljoner kronor låg avgifterna som erbjöds pårunt 0.3 procent av förvaltat kapital förutom courtage ocheventuella uttags- och depåavgifter.
Även om en kund med 35 miljoner kronor skulle välja att läggadem i en portfölj bestående av olika fonder ska inte avgifternaför fondförvaltningen behöva ligga på de vanliga 1 -1.5 procentav förvaltat kapital. Det skulle innebära en avgift på cirka440.000 kronor per år för ett förvaltningsuppdrag som omfattarenbart fonder. En diskretionär förvaltare skulle få 105.000kronor i förvaltningsarvode om avgifterna låg på 0,3 procent.Till denna siffra kommer dock courtagekostnader.
I exemplet Borlänge kommun rekommenderade dock flertalet avförvaltarna, trots de relativt stora pengarna som var inblandade,placering i sina fonder istället för rent diskretionärförvaltning. Den starka kopplingen mellan fonder ochdiskretionär förvaltning visar sig även när det gällerutvärdering av den diskretionära förvaltningen. De flestaförvaltarna väljer att hänvisa till sina fonder för enresultatuppskattning.
Kapitalförvaltare använder sig i sin verksamhet av något somkallas modellportföljer. I den sätter man samman de aktier i deproportioner som man anser kommer att ge den bästa möjligaavkastningen. De förvaltare som har olika fonder på marknadenkommer med största sannolikhet att använda sig av sinamodellportföljer även i den diskretionära förvaltningen avfonden. Men något underlag för om fonder och andraförvaltningsuppdrag utvecklas på olika sätt går alltså inte attfå fram, vi vet inte om fond- och diskretionäraförvaltningskunder behandlas lika.
VISSA FÖRDELARÄven om portföljen skulle komma att likna en sammansättning avfonder har diskretionär förvaltning vissa fördelar. En sådan äratt förvaltaren slipper regeln om maximalt tio procents innehavi en enskild aktie som gäller för fonderna. En annan är attförvaltaren kan sälja ut en aktie ur kundens depå utan attriskera att påverka kursen på aktien, något som skulle kunnahända om en förvaltare gör samma sak med hela fonden. Marknadenför diskretionär förvaltning uppgår i Sverige idag till ca 100miljarder kronor. Om kommuner och landsting fortsätter attavsätta kapital i samma takt som idag kan man räkna med enökning på ca 20 procent de närmaste fem åren enligt investerings– och pensionskonsulterna Wassum Investment Network. Det ärolyckligt att det råder en sådan ovisshet om den här typen avförvaltning. Diskretionär förvaltning är till för de som harpengar men saknar kunskap eller tid att ta hand om dem själv.Hur ska en kund som själv inte har någon djupare insikt ikapitalförvaltning kunna veta vem som har förutsättningar attförvalta ens pengar väl när ingen kan göra en vettig jämförelsemellan de olika förvaltarna?
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.