”Kärnkraften kommer”

BÖRSINTERVJUN: Nils Lundgren – konsult och före detta chefsekonom (Nordbanken) och partiledare (Junilistan).

Du gjorde en korrekt bedömning något år efter förra finanskrisen i början av 1990-talet – aktieägare spåddes en stark avkastning under tio år. Vad tror du nu om börsen när den senaste finanskrisen ligger bakom oss?

– Det var annorlunda den gången. Då var det huvudsakligen Finland och Sverige som var inblandade. Nu var det en global kris.

Hur går börsen på ett års sikt?

– Mediokert. Jag tror inte den går så bra, men inför hösten är jag rätt optimistisk. Det går upp en del under sommaren och hösten, cirka 10 procent till nyår. Men sedan kommer en del obehagligheter att skrämma tillbaka börsen.

Vilka obehagligheter?

– Fyra faktorer ökar risken för bakslag. För det första: När man lovade att rädda länder som lånat för mycket har man inte räddat dem, utan flyttat ansvaret från till exempel Grekland till Tyskland. För det andra har vi mängder av banker med bräckliga balansräkningar. De är visserligen stresstestade men de kan få svårt att låna ut pengar, och de kan gå omkull i en double dip. För det tredje: De stora länderna har tillsammans enorma statsskulder och budgetunderskott och det är inte bra för börserna när dessa länder börjar strama åt eftersom efterfrågan försvagas. Och för det fjärde: Nu går 40-talisterna i pension. I stället för det höga pensionssparande som har drivit aktiekurserna de senast tjugo åren ska en massa aktier säljas för att betala pensioner.

Vad kan driva börsen?

– Inte minst alla utvecklingsinvesteringar. En rad länder måste investera i energi, matproduktion och infrastruktur. Det tror jag är det grundläggande kriteriet som man kan lita på.

Vilka aktieslag skulle du själv investera i?

– Kärnkraften kommer tillbaka på bred front och här finns många underleverantörer. Och det ska byggas upp vattenkraft och då ska det ställas upp ABB-generatorer i massor. För att utvinna mineral och råvaror krävs utrustning från Sandvik och Atlas Copco. Dessutom talar allt för att jordbruksmark ökar i värde fantastiskt. Vi blir fler människor på jorden, dessutom ska maten i allt högre grad förädlas från spannmål till kött. Och lägg sedan till att det ska göras energi av spannmål.

Vilka risker ser du med att äga jordbruksmark?

– Det finns ingen utbyggd marknad för sådan. Det är få börsbolag och marknaden är rörig och har svårmätbara risker. En utveckling kan vara att marken kanske blir nationaliserad.

Vilka aktieslag skulle du undvika?

– En fråga man ska ställa sig är om man verkligen kommer att tjäna pengar på it-, pc- och mobilbranschen. Där har förväntningarna drivits upp dramatiskt. Höga vinster är redan inprisade men konkurrensen hårdnar. På områden som dominerats av till exempel Ericsson och Nokia kommer nu på alla områden kineser.

Vem vinner valet?

– Aktiemarknaden gynnas av den borgerliga alliansen och det blir också alliansen som vinner.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF