Kepler ser köpläge i två storbanker

Kepler har släppt analyser av såväl Nordea som Handelsbanken och SEB inför rapportsäsongen.
Foto: Alexander Larsson Vierth/TT, Helena Landstedt/TT och Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Handelsbanken väntas i samband med Q4-rapporten uppvisa bland annat 1% lägre kärnintäkter från kvartalet innan och ett oförändrat räntenetto mot samma jämförelseperiod. Utdelningen spås bli på 7 kronor per aktie, vilket ger en direktavkastning på 6,9%. Det skriver Kepler Cheuvreux i en analys.

Analyshuset kommenterar också bankens värdering. Handelsbanken handlas till en rabatt på 23% mot de övriga svenska konkurrenterna vilket gör kursen attraktiv, enligt Kepler.

Kepler upprepar både köp och riktkursen 110 kronor på Handelsbanken.

Banken släpper sin Q4-rapport den 9 februari.

Vad gäller Nordea förväntar sig Kepler Cheuvreux att banken presenterar nya finansiella mål i samband med Q4-rapporten. Analyshuset bedömer att banken lägger fram ett ROE-mål (avkastning på eget kapital) på över 12% och ett K/I-tal på 46% för 2024. Det framgår av en analys där Kepler upprepar köp med riktkursen 11,50 euro.

För 2021 spås ROE bli på 11,3% och därefter öka till 12% under 2023.

Banken väntas hålla fast vid sin kapital- och utdelningspolicy.

”Under de kommande tre åren förväntar vi oss en direktavkastning på omkring 6% och återköp som ger totalt 11%, vilket summerar till en totalavkastning på 29% under perioden 2021-2023”, skriver Kepler som förväntar sig en utdelning på 0,65 euro för 2021.

Vad gäller själva Q4-rapporten väntas Nordea presentera en 3% lägre rörelsevinst jämfört med föregående kvartal (samtidigt innebär det en ökning på 27% i årstakt), till följd av att högre kreditförluster från den låga nivån i Q3 väntas kompensera för en förväntad ökning av intäkterna med 2%. Rapporten släpps den 3 februari.

Vad gäller SEB väntas minskad rörelsevinst med 10% i kvartalstakt, men en ökning med 12% jämfört med samma period föregående år.
”Sekventiellt ser vi oförändrat räntenetto, avgifterna stiger 3% på god aktivitet och storbankens trading 28% lägre. Vi förväntar oss att kostnaderna kommer att öka med 7% i kvartalstakt på grund av säsongsvariationer och högre aktivitet under kvartalet”, skriver Kepler.
Styrelsen väntas föreslå en utdelning på 5,8 konor per aktie, motsvarande en direktavkastning på 4,5% . Dessutom räknar Kepler in 12,4 miljarder kronor i aktieåterköp 2022, vilket motsvarar en total utbetalning av 2021-vinsten till 100%. De upprepar behåll med riktkurs 130 SEK.
SEB släpper sin rapport den 27 januari.
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.