Konjunkturinstitutet
KI: Deppiga svenska hushåll förbryllar
“Vi ser att hushållens syn på den egna ekonomin inte är så svag, utan det som drar ned är synen på den svenska ekonomin. Vi har inga bra svar på varför det är så, det är lite svårt att förstå när arbetslösheten just bottnat. Vi har tänkt förut att det kanske beror på fallande huspriser, men det har varit fortsatt svagt”, säger hon till Nyhetsbyrån Direkt.
Enligt KI-barometern sjönk hushållsförtroendet i november till 91,9 från 92,7 i oktober, väl under normalläget 100, men det har varit lägre tidigare under året.
Mikroindex, som mäter hushållens förväntningar på den egna ekonomin sjönk till 93,3 samtidigt som mikroindex, som mäter förväntningarna på den svenska ekonomin, sjönk till 85,1, den lägsta nivån sedan slutet av 2015. I många andra länder har konfidensindikatorer också försvagats, men då främst för industrin, medan hushållen hållit emot.
På frågan om pessimismen kring ekonomin kan ha något att göra med en känsla av att Sverige går åt fel håll, med mycket fokus på skjutningar och sprängningar, säger Ylva Hedén Westerdahl att det skulle kunna vara en delförklaring till varför just svenska hushåll är så deppiga.
“Många kan ha en känsla av att det inte är så bra som det verkar. Det är nog en blandning av olika saker vid olika tillfällen. Det finns också en osäkerhet om räntorna, om de kommer att höjas, och mycket osäkerhet i omvärlden. Det kan också vara vi själva som påverkar, när vi säger att det inte kommer att vara så här bra för evigt”, säger hon.
KI:s sammanfattande barometerindikator, som mäter stämningsläget i hela ekonomin, steg till 94,7 i november från 94,0 i oktober. Den bröt därmed en sex månader lång svit av försvagning och följer trenden internationellt med att konfidensindikatorer börjat vända upp från nedpressande nivåer. Ylva Hedén Westerdahl manar dock till försiktighet i att tolka detta som att det vänt nu.
“Man ska nog inte ropa hej ännu. Man ska inte tolka det alltför optimistiskt, nivån tyder på en svag ekonomisk aktivitet i Sverige. I våra prognoser, som inte är så optimistiska, ligger också att den inte ska fortsätta ned i källaren. Det är första uppgången i barometerindikatorn, men kanske är det inte så illa, kanske finns det positiva signaler om man börjar titta”, säger hon.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.