KI: Elstödet från regeringen höjer inflationen

Regeringens beslut att inte sänka skatten på el av oro att det kan ytterligare elda på inflationen, och istället satsa på elstöd är fel. Det menar Konjunkturinstitutet som snarare ser på elstödet som pådrivare av inflationen, skriver Dagens industri.
Elpriset
Foto: Fredrik Sandberg / TT

”Det är mer inflationsdrivande att införa ett sådant retroaktivt stöd än att sänka skatten”, säger Konjunkturinstitutets prognosansvarige Erik Glans till tidningen.

Enligt KI:s beräkningar hade en sänkning av elskatten med 10 öre per kilowattimme, exklusive moms, inneburit en minskning av inflationen, mätt som KPIF, med cirka 0,1 procentenheter.

Men regeringen valde istället att vid årsskiftet höja elskatten med 9 procent, det till följd av en automatisk uppräkning kopplat till inflationen.

Det innebär att regeringen, som sett skatteintäkterna från el öka från 40,3 miljarder kronor år 2020 till 45,9 miljarder kronor förra året, kan räkna med ytterligare skattepengar om dagens höga elpriser består sig.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.