Ki spår tillfälligt avbrott i konjunkturuppgången

Den senaste tidens snabba uppgång i spridningen av coronaviruset och den nya virusvarianten omikron skapar stor osäkerhet om vart den svenska ekonomin är på väg den närmaste tiden, skriver Konjunkturinstititutet, Ki, i sin senaste konjunkturrapport.
Konjunkturinstitutet

”Folkhälsomyndighetens rekommendationer och föreskrifter som infördes i början på december för att dämpa smittspridningen kommer sannolikt att skärpas, samtidigt som de självpåtagna sociala restriktionerna också ökar. Detta dämpar efterfrågan i framför allt de kontaktnära tjänstebranscherna och konjunkturförstärkningen i den svenska ekonomin bryts därmed tillfälligt det första kvartalet 2022. När smittvågen ebbar ut under våren börjar ekonomin växa snabbare igen och under den andra halvan av året inleds en period med mild högkonjunktur”, skriver Ki.

Ki bedömer att den svenska BNP, kalenderjusterad, kommer att öka 4,8 % i år, 3,4 % 2022 och 2,1 % 2023. Det kan jämföras med prognoserna från 29 september som låg på 4,6, 3,9 samt 1,6 %.

Höga energipriser bidrar till att inflationen i genomsnitt hamnar närmare 3 % 2022. Därefter bidrar fallande energipriser till att inflationen tillfälligt understiger inflationsmålet 2023, skriver Ki.

KPI-prognosen för 2021 lyder 2,2 %, 2,7 % 2022 samt 1,4 % 2023. De tidigare prognoserna var 2,1, 2,0 samt 2,1 %.

För KPIF spås en ökning 2,4 % i år, 2,8 % 2022 och 1,4 % 2023. Här låg de tidigare prognoserna på 2,3 %, 2,1 samt 2,1 %.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.