Kina-kommentarer väntas tynga USA-börserna

Terminerna för de ledande amerikanska börserna pekade nedåt inför fredagens öppning efter att kommentarer från Kina grumlat förhoppningarna om fortsatta handelssamtal.

Besked från USA på fredagseftermiddagen om att införandet av biltullar skjuts upp i minst 180 dagar fick ett positivt utslag i terminerna och dämpade nedgången något.

En stund före klockan 15 hade terminerna för Dow Jones industriindex och S&P 500 fallit 0,7 respektive 0,6 procent. Nasdaq 100-terminen var ned 0,9 procent.

Därmed väntas en vändning nedåt efter torsdagens tydliga uppgång då New York-börserna steg 0,8-1,0 procent.

Den kinesiska regeringen har de senaste dagarna signalerat en ovilja att återuppta handelssamtalen med USA. Bland annat har en talesperson för kinesiska handelsdepartementet sagt att USA:s tullutspel förra veckan och hot om ytterligare åtgärder resulterat i ett allvarligt bakslag för förhandlingarna.

På fredagen togs också Trumpadministrationens restriktioner mot kinesiska Huawei och 68 partnerbolag i bruk, vilket sänkte humöret på den kinesiska techbörsen.

Oron kring handelsavtalen påverkade teknikjätten Apple vars aktie sjönk 1,7 procent i förhandeln. Instinet har sänkt riktkursen med hänvisning till att handelskonflikten sannolikt kommer att tynga Apple på kort sikt.

Elbilstillverkaren Tesla var ned 3 procent. Vd Elon Musk har enligt uppgifter på Market Watch informerat anställda om att bolaget ska sänka kostnaderna ytterligare.

Deere, som bland annat konkurrerar med Volvos anläggningsmaskinsdivision (CE), sjönk 4 procent i förhandeln efter att ha sänkt sina helårsprognoser för både försäljning och resultat. USA:s handelskonflikt med Kina har bland annat orsakat stora efterfrågeunderskott för sojabönder vilket har gröpt ur investeringsviljan i lantbruksindustrins maskinparker.

En annan förlorare var grafikkorttillverkaren Nvidia som vände ned 0,5 procent i förhandeln trots att aktien gått upp i torsdagens efterhandel efter en stark rapport. Kurspressen kom efter att Nvidia inte velat upprepa sin helårsprognos och sagt att det inte ser någon återhämtning på kort sikt i datacentermarknaden.

Halvledarbolagetet Applied Materials steg däremot 1,6 procent efter att resultatet slagit de neddragna förväntningarna.

På fredagens fortsatta agenda återstår statistik över ledande indikatorer och Michiganindex som kommer klockan 16.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.