Kina-skeptiker tror inte att landet når sina tillväxtmål

Kina kommer inte att nå sitt tillväxtmål på 5,5%. Landet står inför stora utmaningar och kommer ha tur om man når 4% i tillväxt. Det säger ekonomen Stephen Roach i en intervju med CNBC.
Stephen Roach
Stephen Roach under en paneldiskussion 2009. Foto: AP Photo/Michel Euler/TT
”Jag tror att Kina står inför ett enormt tryck. Det finns inget sätt för Kina att nå sin prognos på 5,5%”, säger Stephen Roach till CNBC.

Roach är tidigare ordförande för Morgan Stanley Asia, och känd som allmänt skeptisk när det kommer till den kinesiska marknaden.

En ekonomisk nedgång för Kina kommer påverka resten av världen, och enligt Roach ska man inte förvänta sig någon hjälp från det asiatiska landet.

”Detta är också problematiskt för de globala ekonomiska utsikterna”, säger Roach.

Kina har haft problem med ökade fall av covid-19, vilket har resulterat i hårda restriktioner i landet. Bland annat har finansstaden Shanghai helt stängts ned. I en nyligen publicerad studie gjord av den europeiska handelskammaren i Kina, svarar nästan en fjärdedel av alla europeiska bolag att de överväger att lämna landet.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets