Kina varnar teknikjättar

Kinesiska regeringen kallade i förra veckan till sig höga chefer i flera globala techbolag som Microsoft, Dell och Samsung och utfärdade varningar för att följa amerikanska regeringens riktlinjer gällande handel med kinesiska bolag, enligt New York Times.

Strax efter att kinesiska handelsdepartementet meddelat att Kina sammanställer en lista på ”icke tillförlitliga entiteter” kallade regeringen till sig flera multinationella teknologibolag på tisdagen och onsdagen i förra veckan, enligt New York Times källor. I en serie möten utfärdades varningar om att klippa banden till kinesiska bolag, bland vilka Huawei hamnat i rampljuset i handelskonflikten mellan USA och Kina efter att Vita huset svartlistat bolaget.

Enligt källorna talade regeringsföreträdarna om för de västerländska bolagen att ”digra” konsekvenser väntade om affärskontakterna med kinesiska bolag lades i malpåse.

Huawei anklagas av USA för att möjliggöra statligt kinesiskt spionage, något bolaget förnekar. Den amerikanska svartlistningen innebär att produkter bestående av 25 procent eller mer av amerikanska komponenter inte får säljas till Huawei. Detta ledde till att flera chip- och mjukvarutillverkare, bland annat Google-moderbolaget Alphabet, avbröt kontrakt med Huawei.

Utöver Microsoft, Dell och Samsung fanns också brittiska chiputvecklaren ARM och den sydkoreanska konkurrenten SK Hynix bland bolagen som regeringen stämde träff med.OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.