Kinas ambassadör riktar nya hot mot Sverige

Kina ska begränsa handeln med Sverige. Detta som en reaktion på den svenska regeringens hantering av Gui Minhai-fallet, uppger ambassadör Gui Congyou för Göteborgs-Posten.
Kinas ambassadör riktar nya hot mot Sverige - gui-congyou-700_binary_6981044.jpg

– Vi kommer inte bara införa begränsningar inom kulturområdet, utan kommer även begränsa utbytet och samarbetet inom ekonomi och handel, säger Gui Congyou till tidningen.

I mitten av november hotade ambassadören att porta Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP) från Kina om hon deltog vid utdelningen av PEN:s Tucholskypris, som gick till den svenskkinesiske bokförläggaren Gui Minhai, sedan 2015 fängslad i Kina. Ministern delade trots hoten ut priset.

Ambassadören är fåordig kring vad handelshotet kommer att innebära och när restriktionerna kommer att införas.

– Vi kommer att informera kollegorna på ert utrikesdepartement, säger Gui Congyou till GP.

Kina har inte framfört handelshotet till den svenska regeringen, uppger utrikesminister Ann Linde (S) i en skriftlig kommentar till TT.

“Vi har noterat medieuppgiften, men inte fått någon konkret information om detta från Peking via våra normala kanaler och därför vill vi inte spekulera i vad det eventuellt kan innebära”, säger utrikesministern.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.