Kinas tillväxtsiffror starkare än väntat

Kinas BNP ökade 1,4 procent under första kvartalet jämfört med föregående kvartal. Jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare steg BNP 6,4 procent.

Det rapporterar det nationella statistikkontoret NBS, enligt Reuters.

Enligt Reuters enkät väntades BNP ha ökat 1,4 procent jämfört med föregående kvartal och ha ökat med 6,3 procent jämfört med motsvarande kvartal föregående år.

Under det fjärde kvartalet ökade BNP med oreviderade 6,4 procent jämfört med samma kvartal året före.

Kinas nationella statistikbyrå (NBS) sade i en kommentar att slutlig konsumtion stod för 65,1 procent av tillväxten första kvartalet, medan nettoexporten stod för 22,5 procent.

Talespersonen sade samtidigt att Kinas ekonomi fortfarande står inför nedåttryck, men att de policysteg som tagits för att stötta ekonomin börjar visa sig gradvis och det finns gynnsamma faktorer som stöttar tillväxten i industriproduktionen. Denna väntas bibehålla en stadig tillväxt.

Enligt statistikbyrån väntas Kinas export upprätthålla sin expansion i framtiden och nedgången i landets bilproduktion och försäljning väntas lätta och återgå till tillväxt.

Vidare sade talespersonen att Kinas fastighetsmarknad generellt sett är stabil.

Enligt talespersonen har Kina rullat ut många åtgärder för att stötta tillväxten och nyckeln är att implementera dem.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.