Kindred vinstvarnar

Bettingbolaget Kindred vinstvarnar för fjärde kvartalet där bolaget beräknar att det underliggande ebitda-resultatet landar på cirka 39 miljoner pund, att jämföra med Factset konsensus som låg på 50 miljoner pund. Aktien faller drygt 17% på beskedet.
Unibet är ett av Kindreds mest välkända varumärken. Unibet är huvudsponsor till Allsvenskan. Foto: Unibet
Unibet är ett av Kindreds mest välkända varumärken.

Bolaget uppger att lägre intäkter än förväntat i kombination med en historiskt låg bruttomarginal samt betydande investeringar i marknadsföring påverkade lönsamheten negativt under det fjärde kvartalet. Exklusive Nordamerika var det underliggande ebitda-resultatet cirka 54 miljoner pund.

De totala intäkterna uppgick till 305 miljoner pund (245), väntat 328 miljoner pund.

Kindred uppger att sportkalendern påverkades av fotbolls-vm 2022 vilket innebar att cirka 25 procent färre matcher i de högsta ligorna spelades jämfört med fjärde kvartalet 2021. I motsats till förväntningarna uppvägde omsättningen från fotbolls-vm inte påverkan från färre matcher i övrigt. Vidare har ökat hållbarhetsfokus på vissa marknader, främst Belgien, påverkat intäkterna negativt. Kindred genomförde en rad åtgärder i sitt erbjudande i Norge vilket också har påverkat intäkterna.

Koncernledningen anser inte att resultatet för det fjärde kvartalet 2022 är indikativt för den sanna intjäningsförmågan i verksamheten och har därför beslutat att kommunicera en indikativ guidning av engångskaraktär för räkenskapsåret 2023. Kindred uppskattar en underliggande ebitda för helåret på minst 200 miljoner pund förutsatt en sportsboksmarginal i linje med det långsiktiga snittet. Enligt Factset ligger förväntningarna för 2023 på 225 miljoner pund.

Bolaget vidtar nu åtgärder för att ytterligare förbättra lönsamheten på kort och medellång sikt. Dessa inkluderar men är inte begränsade till:

– Minska förlusterna i Nordamerika genom att reducera investeringar i marknadsföring innan Kindreds egna plattform har lanserats;
– Omprioritera investeringar i projekt för att frigöra kapacitet till strategiska initiativ och minska kortsiktiga kostnader;
– Ytterligare optimera koncernens driftskostnader för att minska kostnadstillväxten samt förbättra skalbarheten

Kindred Group håller telefonkonferens i dag klockan 09.00.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.