Kindreds tidigare VD: ”Ett bud ur döda vinkeln”

Trots att FDJ en gång fick honom arresterad, är Kindreds tidigare VD Petter Nylander positiv till det franska budet på Kindred. "Vi har rökt fredspipa", säger han till Affärsvärlden.
Kindreds tidigare VD: ”Ett bud ur döda vinkeln” - Unibet Nylander
Petter Nylander. Foto: GIG och Unibet

Petter Nylander som idag är VD för Besedo och styrelseordförande för G5 Entertainment och GiG, var VD för Unibet/Kindred 2005-2010.

Han är lite överraskad att budet på Kindred kommer från Frankrike.

“Mycket av spekulationerna har varit att det blir en amerikansk aktör som skulle lägga bud, så det här kom lite från den döda vinkeln”, säger han om dagens uppköpserbjudande från Française des Jeux (FDJ).

“Det är spännande att det är en europeisk före detta monopolaktör som köper privata bolag. Vi var ju bittra fiender på min tid och brukade skämta om att en dag så kommer vi att ägas av de forna monopolen.”

Och Petter Nylander har en speciell relation till Frankrike och FDJ.

2007 polisanmäldes Unibet av FDJ som då var statligt ägt, för att de skulle ha brutit mot det franska spelmonopolet. Dåvarande VD Petter Nylander greps efter en fransk arresteringsorder.

Rättsprocessen mot den franska staten drog ut på tiden men Nylander hyser inget agg mot fransoserna.

IRONISKT ATT FDJ ANMÄLDE

“Jag älskar Frankrike och allting löste sig, men det dröjde tio år tack vare det franska legala maskineriet. Det slutade med att det blev fredspipa och inte ens en bot. Det är ju lite ironiskt att Française des Jeux anmälde mig”, säger han med ett skratt.

Händelsen skyndade också på att det franska spelmonopolet föll, säger Nylander.

“Det blev orimligt. EU-kommissionen reagerade väldigt för Unibet/Kindred och starkt mot franska statens agerande för att skydda sitt monopol. Så det kom att snabbspola avregleringen i Frankrike.”

Budet på Kindred ser han som positivt.

“Det här är en utveckling som vi i industrin har trott skulle hända, att lokala monopoler skulle privatiseras och köpa på sig bolag. Utvecklingen är tio år sen, men fransmännen är lite mer osentimentala än svenskarna i det här.”

HÖJER TEMPERATUREN

När det gäller värderingen vill han inte uttala sig men förstår köparen FDJ.

“Kindred har lång erfarenhet av den franska marknaden och Frankrike har än så länge bara reglerat spel på sport, hästar och poker. Många tror nu att de även kommer att öppna upp för casino och då kommer den franska marknaden att dubblas.”

Petter Nylander menar att fransmännens eventuella intåg är en välkommen motvikt mot de amerikanska jättarnas dominans.

“Det är spännande för industrin att det finns andra aktörer som vill vara med och konsolidera, att Europa slår tillbaka lite grann. En motkraft mot USA tycker jag är positivt.”

Kan det här öppna upp för fler bud i branschen?

“Absolut. Det här kommer att väcka intresset för liknande europeiska aktörer. Det höjer temperaturen i branschen på ett positivt sätt.”

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.