Kinesiska banker tvingas till aktieåterköp

Flera mindre kinesiska banker tvingas till aktieåterköp för att stabilisera sina aktiekurser efter ett ökat tryck på landets finansiella system.
Kinesiska banker tvingas till aktieåterköp - pboc-affarsvarlden-700_binary_6868208.png

Det rapporterar Financial Times.

Återköpen, som går under namnet “kursstabiliseringsplan”, är ett krav för företag vars aktie gått dåligt under det tre första åren efter noteringen, och beskrivs av Financial Times som vanliga för noterade bolag i Kina.

De skarpa nedgångarna för flera små banker och strömmen av tvingade återköp senaste månader har riktat fokus på problemen för Kinas banksektor.

Läget är fortsatt stabilt för större banker men ett flertal mellanstora och mindre banker har höga andelar problemlån.

Tillsynsmyndigheterna har tonat ned problemen, men Kinas centralbank varnade sent förra månaden för att omkring 13 procent av landets banker har hög risk för insolvens.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.