Kinesiska teknikaktier lockar efter valet

Tre av de fem mest nettoköpta amerikanska aktierna hos Nordnet sedan USA-valet är kinesiska bolag.
NIO:s flaggskeppsbutik, Nordnets Frida Bratt och Alibabas Tmall-maskot. Foto: Ng Han Guan/TT, Nordnet

De kinesiska bolagen NIO, Alibaba och XPeng, som är noterade i USA, har varit populära bland Nordnets sparare sedan valet.

Det verkar inte heller vara uteslutande Nordnets sparare som fattat tycke för aktierna. NIO har stigit med 25%på en vecka och XPeng med 68%.

Mest köpta amerikanska aktierna:

  1. NIO
  2. Alibaba
  3. Solaredge
  4. XPeng
  5. AT&T

Nordnets sparekonom Frida Bratt menar att orsaken till att kinesisk teknik nu är populärt bland spararna är att marknaden hoppas på minskade spänningar mellan USA och Kina med Biden som president.

De mest köpta aktierna bland Nordnets kunder (alla marknadsplatser) sedan valet:

SAS

NIO

Vestas Wind Systems

Alefarm Brewing

Sampo

Nokia

Fortum

Alibaba

Norwegian

Orsted

”Även Biden vill ju hålla en hårt retorik mot Kina, men med Biden som president kommer utrikesrelationerna trots allt präglas mer av förhandling och samarbete än oförutsägbarhet, som under Trump-åren. Jag tror också utfallet, med en Biden som blir bakbunden av senaten och därför inte kan genomföra sina skattehöjningar, kommer att fortsätta gynna techaktier”, säger hon.

Den tredje aktien på listan, Solaredge, återfinns inom kategorin förnybar energi, som gått starkt på Bidens löften om gröna satsningar. Aktien har också gått starkt i år, men tappat något de senaste dagarna.

”Det kan dels bero på den enorma uppgången, dels på att det enorma stimulanspaket, där hälften av innehållet skulle ha grönt fokus, inte blir riktigt så enormt som Biden vill, eftersom senaten blir republikansk. I nedgången passar spararna på att köpa”, säger Frida Bratt.