Klarna avstår SPAC-affär

Svenska fintechjätten Klarna är en av de europeiska startups som inte tänker gå till börsen via en SPAC, rapporterar Reuters.
Sebastian Siemiatkowski., Klarna
Sebastian Siemiatkowski, VD Klarna Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

VD Sebastian Siemiatkowski uppger att det blir ingen spac-affär eftersom ingen har hittills lyckats övertyga honom om varför det borde vara det föredragna tillvägagångssättet.

Istället ska Klarna göra en vanlig listning senare i år eller mer troligt i början av 2022.

Att europeiska startups avstår SPAC-affärer kan relatera till att de är mer mogna än sina amerikanska motsvarigheter. Europeiska startups är nästan dubbelt så gamla som amerikanska när de går till börsen. Snittåldern är 10,5 år, enligt Refinitiv. Många har också en finansiellt bättre situation och har flera år av positiv operativ verksamhet.

Att gå till börsen via SPAC, vilket är inget annat än ett skalbolag, både underlättar och snabbar på noteringen för unga teknikstartups. Men det kan också bära med sig en betydande börda, vanligtvis motsvarande 20 procent av kapitalet i det förvärvade bolaget, vilket går till sponsorerna som ett led i affären.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets
Annons från Invesco