Klarnas slaktade värdering pressas: Avskedade tvingas sälja aktier

Värderingen av Klarna och andra techjättar tar ytterligare smäll när tusentals avskedade och oroliga medarbetare säljer sitt ägande på andrahandsmarknaden.
Klarnas slaktade värdering pressas: Avskedade tvingas sälja aktier - SEBASTIAN SIEMIATKOWSKI
Sebastian Siemiatkowski, grundare och storägare I Klarna. Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Den våg av avsked som dragit in över Silicon Valley ”kollapsar värderingarna” i många tech-bolag, enligt Financial Times. Däribland hotas Klarna, en ”tidigare bransch-älskling”, som inför en investeringsrunda i somras redan sänkte sin värdering med brutala 82%, från 390 miljarder kronor 2021, till 71 miljarder kronor.

Det var en slaktning i rekordklass jämfört med den allmänna nedgång på 30–60% som FT citerar. Och nu ökar alltså trycket på värderingen nedåt av den omfattande personalnedskärning som sker hos såväl Klarna som andra tech-bolag.

Skynda sälj

Enligt många anställningskontrakt i Silicon Valley måste friställda medarbetare sälja sina aktier inom en 60-dagarsperiod. Det har skapat en säljvåg som förstärks av att även många av de medarbetare som får stanna väljer att sälja, oroliga för en fortsatt nedgång och att de lukrativa börsintroduktioner som tidigare hägrat rycker allt längre in i framtiden. Inte på två decennier har tillgången på kapital för börsintroduktioner varit lägre.

Försäljningen av onoterade tech-aktier sker på andrahandsmarknader såsom Rainmaker, där priserna normalt drivs upp inför förväntade noteringar och nya kapitalrundor – händelser som den dåliga marknaden i princip satt stopp för. Det har gjort säljsidan idag avsevärt starkare än köpsidan.

Sedan den drastiska nedvärderingen av Klarna har andrahandshandel i just detta företags aktier stött på hinder. Alla transaktioner måste godkännas av bolaget, en process som dock avstannade helt fram till november på grund av ”en kombination av flaskhalsar”, enligt en person på Klarnas pressteam, citerad av Breakit. Vid den tidpunkten utlovade man att möjliggöra handel inom ”några veckor”. Effekten av prispressen från anställda har alltså inte synts ännu.

Dragkamp om värdering påverkar 2023

De anställdas önskemål om likviditet, och företagens vilja att hålla fast vid högre värderingar, är en dragkamp som kommer att påverka tech-klimatet under hela 2023, enligt FT. Medan Klarna ser ut att dra benen efter sig, hjälper andra företag sina anställda att sälja genom så kallade strukturerade likviditetsprogram. Om andrahandspriset utvecklas som i andra bolag där handeln sker fritt, kan Klarna förvänta sig ytterligare press nedåt nästa gång det blir skarpt läge att värdera.

Problemet görs inte mindre av att många stora bolag fortsätter personalneddragningarna. Chime Bank, Stripe, Instacart och automatiserade leveransföretaget Nuro har sagt upp 10–30% av de anställda de senaste två månaderna. I tandem med giganterna Meta och Amazon som kommer att skära över 10 000 arbetstillfällen.

Dagens faktiska och förväntade sänkningar av tech-värderingarna sker dock från en historisk topp. Även med rejäla fall ligger de nya värderingarna ofta över dem före kapitalboomen 2021. 2019 var Klarnas värdering 53 miljarder, fortfarande betydligt lägre än nuvarande 71 miljarder kronor.

”Värderingarna har helt spårat ur, men de spårade ur på vägen upp också”, säger chefen för en VC-fond till FT.

Affärsvärlden har sökt Klarna för en kommentar.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets