Klassisk cocktail
Bourbon har ofta lägre pH-värde, högre sötma och mer tanniner. Det gör att bourbon är ett gott komplement till söta desserter och en härlig motpol till salta förrätter. Henric Molin, ägare till Spirit of Hven Backafallsbyn, anser att det går att kombinera en bourbon med blinis, rotfrukter, torkat kött eller skaldjur.
De traditionella tumblerglasen passar bra till bourbon, även om de gärna får ha en något bredare midja än öppning.
– Fyll aldrig ett glas mer än 10 procent av den totala volymen och använd inte is, kyl i stället ner drycken eller glaset, säger Henric Molin.
För den som i stället vill ha en drink är Old Fashioned, med bourbon som huvudingrediens, ett alternativ. Drinken är föremål för en känd scen i den amerikanska tv-serien Mad Men, om reklambranschen i New York under 1960-talet. En av huvudkaraktärerna, Don Draper, hoppar över en bardisk och blandar en Old Fashioned åt Conrad Hilton, grundare av hotellkedjan Hilton.
Jonatan Östblom-Smedje, som arbetar för Jim Beam, rekommenderar att Old Fashioned görs så här:
Ta en rejäl sockerbit av råsocker, krossa den och lös upp den i en skvätt sodavatten. Tillför sedan ett tiotal droppar Angostura Bitter, addera fem till åtta centiliter bourbon. Rör ihop och häll upp i ett klassiskt whiskyglas över en eller ett par rejäla isbitar. Pressa slutligen rikligt med olja från skalet på en apelsin för att få fram en apelsinton i smak och doft. Toppa med ett inlagt körsbär.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.