Knappa rörelser på börsen inför Fed-besked

Amerikanska räntor har rört sig nedåt något sedan svensk stängning på tisdagen.

Dollarn är i stort sett oförändrad mot yen och något svagare mot euron inför att Fed på onsdagskvällen väntas sänka räntan. Kronan uppvisar blandade rörelser inför att regeringen ska presentera sin höstbudget senare på onsdagsmorgonen.

Vid 6.55-tiden pekar amerikansk tvåårig och tioårig ränta båda ned 1 punkt mot på tisdagseftermiddagen till 1,72 respektive 1,80 procent.

En överväldigande majoritet av analytikerna väntar sig att Fed meddelar om en räntesänkning på 25 punkter på onsdagskvällen, efter en dylik sänkning i juli. Ett fåtal bedömare tror dock att räntan kommer att lämnas oförändrad nu.

“Detta Fed-besked förväntas bli en repris av juli-mötet. Vi förväntar oss att FOMC levererar ytterligare 25 punkters säkerhetssänkning (“insurance cut”) till en ny målnivå om 1,75 till 2,00 procent samt lämna dörren öppen för ytterligare lättnader utan att förbinda sig till en serie av sänkningar”, skrev SEB, som sedan räknar med ytterligare två sänkningar till och med mars 2020, i en analys inför kvällens besked.

Sent på tisdagen meddelade Fed i New York att den planerar att injicera ytterligare 75 miljarder dollar på onsdagen, efter en sådan åtgärd på tisdagen, för att minska trycket på dagslånemarknaden. Det är första gången sedan finanskrisen som Fed New York genomför sådana repotransaktioner.

De asiatiska börserna har uppvisat begränsade rörelser medan oljepriser har stabiliserat på de lägre nivåer som blev följden på tisdagen sedan Saudiarabien framfört att Abqaiq-anläggningen i slutet av september kan vara tillbaka på samma produktionsnivåer som före helgens attacker.

På valutamarknaden är dollarn i stort oförändrad vid 108:20-nivån mot yenen. Japansk handelsstatistik har visat på ett lägre handelsunderskott än väntat för augusti, stött av en lägre exportminskning än befarat kombinerat med ett större importtapp än bedömt i Refinitivs prognosenkät.

Japanska räntor pekar likt amerikanska räntor ned något. Dollarn har försvagats till 1:1066 mot euron (1:1043) och kronan är 1 öre stärkt mot dollarn men 1 öre försvagad mot euro, sedan tisdagseftermiddagen.

Under onsdagsmorgonen presenterar regeringen sin höstbudget, den första budgeten sedan januariavtalet. Efter lunch är det sedan budgetdebatt i Riksdagen. Ur ett svenskt perspektiv talar även Riksbankschefen Stefan Ingves tidig eftermiddag, i ett förskrivet tal angående bostadsmarknaden.

Det brittiska pundet ligger kvar runt 1:25-strecket mot dollarn efter en förstärkning på tisdagen. Enligt Financial Times kan det brittiska finansdepartementet komma att fråga Mark Carney om han kan förlänga sin tid som Bank of Englands chef ytterligare, efter januari 2020, om brexit försenas. Samtidigt ska högsta domstolsförhandlingarna rörande premiärministern Boris Johnsons beslut att stänga det brittiska parlamentet fortsätta på onsdagen. Under onsdagsförmiddagen inkommer även brittisk prisstatistik i form av KPI och PPI.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.