Kommentar: Ebners krigsförklaring mot Investor

Den 29 maj fyller Peter Wallenberg 75 år. Finansmannen Martin Ebner är med all sannolikhet inte bjuden till något kalas. Schweizarens aktieköp i Investor är en ren krigsförklaring mot Investor, Peter Wallenberg och det som finns kvar av blågult maktkapital på Stockholmsbörsen.

Martin Ebners mål är sannolikt inte att få ned substansrabatten med ytterligare några få procent – han vill ha bort den, om det så krävs en avnotering av Investor från börsen.

I december talade hans talesman Kurt Schiltknecht om återköp av aktier, borttagande av differentierad rösträtt och radikalt förändrade incitamentsprogram för ledningen. Peter Wallenberg lär ha reagerat mycket kraftigt på schweizarens önskemål.

Förra veckan gick samme Schiltknecht ett steg längre och föreslog en uppdelning av Investor i olika delar. Vad han säger nästa gång går bara att spekulera i, kanske börjar han förespråka en förvandling av Investor till en passiv fondförvaltare, ett slutligt utköp av ett krympt Investor från börsen, en ren likvidering av hela portföljen eller en omvandling av hela Investor till ett BZ Gruppe med olika Visionsbolag. Substansrabatten i Investor motsvarar drygt 25 miljarder kr.

BZ Gruppens 10 procentiga röstetal väger lätt jämfört med Wallenbergstiftelsernas 45 procent och tillsammans med SEB:s olika pensionsstiftelser drygt 50 procent. Synsättet är sannolikt för snävt. Kurt Schiltknecht säger i samtal med Ekonomi24 att ”vår placeringshorisont är alltid 10 till 15 år, Investor är inget undantag”. Mycket talar för att Martin Ebner avser att pina Investors VD Marcus Wallenberg under lång tid.

Martin Ebner har fyra egenskaper som gör honom synnerligt lämpad att utmana Wallenbergsfären. Han har…

…pengar. Hittills har Martin Ebner spenderat knappt 8 miljarder kronor på aktieköp i Investor. Merparten av pengarna kommer från Spezialitäten Vision, som tidigare ägde aktier i Aga. Men Visionsbolaget är numera fullinvesterat. Istället har moderbolaget BZ Gruppe börjat köpa aktier. Där ligger närmare 30 miljarder kronor i vinstpengar från försäljningen av aktierna i läkemedelsbolaget Roche.

…uthållighet. Den som följt Martin Ebners framfart i det schweiziska affärslivet och i exempelvis svenska Aga vet att han biter sig fast till en förändring genomförts eller så avyttrar han sina aktier på en för ledningen smärtsam väg. I Aga ledde missnöjet med bolagets utveckling till en försäljningen till tyska Linde.

…massmedial kompetens. Martin Ebner brukar ha möten två gånger per år med journalister där han bland annat framför synpunkter på de företagsledningar som missköter sitt uppdrag. Planer finns på ett möte med svenska journalister senare i sommar.

…samt förankring i svenskt affärsliv, främst genom finansmannen Johan Björkman, styrelseledamot i BZ Gruppe. Johan Björkman har styrelseuppdrag i bland annat Axel-Johnsongruppen, Stenbecksfären, AP-fonderna, samt är via sin hustru släkt med familjen Wallenberg. Därtill har han tidigare gjort affärer tillsammans med Investor.

Men det är svårt att hitta en röd tråd i Martin Ebners agerande hittills. I årsredovisningen för 2000 står att ”Specialitäten Vision har en speciell investeringsstil och ska investera i företag i speciella situationer”. Ett sådant exempel är företag som är ”undervärderade för att de inte lyckats positionera sig självt på ett förtroendefullt sätt på kapitalmarknaden”.

Till skillnad mot de övriga Visionera som har en långsiktig investeringsstrategi så ska Specialitäten Vision ”dra fördel av prisvariationer på medellång sikt”. Det budskapet rimmar förstås väldigt illa med vad Martin Ebners talesman sagt om långsiktighet.

Den som följt BZ Gruppens investeringar på nära håll vet dock att Martin Ebner inte agerar utifrån en färdig agenda, även om det långsiktiga målet är fixerat. Han är finansman och ändrar sitt budskap till företagsledningarna allteftersom det behagar. Därför är just olika möjliga scenarier – som samtliga ger ett positivt utfall – en viktig del i hans plan. Det i sig borde räcka för att höja temperaturen i Investor.

Det kan också tänkas att en uthållig Ebner får med sig andra aktieägare i sitt krav på förändringar i Investor. Den amerikanska ägaren Franklin Mutual har redan uttalat sig positivt om Eners idéer.

Investmentbolagens tid som långsiktiga storägare på börsen av svenska företag är på väg mot sitt slut. Idag behövs varken riskspridning – det sköter fonderna lika bra – eller skattefriheten – det sätter den föreslagna förändringen av företagsskatteutredningen punkt för.

Även i rollen som aktiv ägare har Investor försvagats. I takt med att innehavsbolag som Astrazeneca och ABB vuxit och fusionerats kan tiden som maktspelare i tunga multinationella bolagen sägas ha sprungit förbi Investor. Ägarandelarna har blivit för små. Och maktkrisen i Ericsson har kritiserats hårt. Investors satsningar på nya investeringar och riskkapitalbolag väger än så länge lätt i sammanhanget.

Därför kommer Investor, som fortfarande säger sig vilja vara en stor spelare på kapitalmarknaden, förr eller senare att behöva plocka fram en ny strategi som löser problemet med rabatten. Med eller utan Martin Ebners hjälp.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.