Kommentar: Många gäspningar i nya regeringen
På den direkta frågan om hur de nya regeringsmedlemmarna ställde sig i EMU-frågan var det bara två ledamöter som lyfte armen jakande under måndagens presskonferens, Lena Hallengren och Gunnar Lund.
Den sistnämnde gjorde det dock enbart för att dölja den förstnämndas fadäs.
För onekligen hade Göran Persson hoppats att alla skulle undvika att svara på den oundvikliga frågan på hur de nya ställde sig i Sveriges viktigaste politiska fråga under de kommande åren.
Lena Hallgrens handuppräckning kanske kan förklaras av statsministerns förbiseende i presentationen av de nya regeringsmedlemmarna. Han lyckades faktiskt missa att presenterar Lena Hallengren.
Att hon är kvinna och under 30 år och därmed troligen lyfts fram mindre för sin kompetens än för att hon hjälper Göran att fylla kvoten kvinna respektive ung, kanske förklarar hans förbiseende.
Vilka är då våra nya ministrar?
De tunga:
Pär Nuder, samordningsminister i statsrådsberedningen.
Broiler-Pär var predestinerad att bli politiker. Hans far, Ants Nuder var redan på 1970-talet politisk sakkunnig på bostadsdepartementet. Har sedan 23 års ålder tillhört regeringskansliet i uppburna positioner, senast som statssekreterare hos Göran Persson.
Nu ska han mer formellt handha diskussionerna mellan olika departement. I klartext betyder det att han sköter markservicen åt Göran Persson.
Gunnar Lund, biträdande finansminister med EU- och EMU-frågorna som högsta prioritet. En Feldt-pojke som varit statssekreterare både på finans- och utrikesdepartementet. Kanslihushögerns första minister (Pagrotsky tillhörde aldrig den inre kärnan).
Den tidigare EU-ambassadören har gott renommé bland ekonomer. Anses kunnig och ha stor integritet, men bland journalister anses han däremot tråkig och färglös. Kommer att driva EMU-frågan med emfas och blir den som, tillsammans med Göran Persson, debatterar mot Leif Pagrotsky och Margareta Winberg när EMU kommer upp i regeringsdiskussionerna.
De mindre tunga:
Leni Björklund, försvarsminister.
Med bakgrund som landstingsråd i Stockholms län, chef för SPRI (Hälso- och sjukvårdens utvecklingsinstitut) och för nyss nedlagda ESO (Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi) känns det minst sagt underligt att hon blir jordbruksminister samtidigt som hennes tidigare hjärtefrågor förstärks med tre nya ministrar.
Anses kompetent men har flera gånger misslyckats som chef. Till kuriosa hör att hon redan i landstingspolitiken hade stora duster med partibrodern Bosse Ringholm. Dags för nya nu när försvaret troligen ska bantas efter uppgörelsen med miljöpartiet.
Ann-Christin Nykvist, jordbruksminister. Chef för konkurrensverket och den som ska leda Sverige i Sisyfosarbetet med att få ner jordbrukssubventionerna inom EU. Ekonomi24 lyckönskar henne i detta mycket viktiga arbete och hoppas att hon ska vara lika hård mot fransmännen som mot kartellbildande bensinbolag.
Har absolut rätt bakgrund för uppgiften, men samtidigt är det svårt att efterträda den utåtriktade och frispråkige Margareta Winberg.
Hans Karlsson, arbetslivsminister. En LO-ekonom som under de senaste åren hållit tummen i ögat på Ericsson och sett till att nedskärningarna skötts på ett snyggt sätt. Var tippad att bli minister men troligtvis hade Göran Persson helst sett en tyngre LO-medlem på den här posten.
Drömkandidaten borde onekligen ha varit Wanja Lundby-Wedin, men varför skulle hon egentligen ha övergett sin nuvarande post? Som LO-ordförande har hon betydligt större makt i de stora ekonomisk-politiska frågorna samtidigt som vinden just nu tycks blåsa åt hennes håll.
Det var kanske inte den här posten som låg på lut, men onekligen känns det som att hon ligger närmast till att ha varit den enda, av nio tillfrågade kandidater, som sa nej till en post som statsråd.
Gäsp:
Lena Hallgren, biträdande utbildningsminister med ansvar för barnomsorg, folkbildning och vuxenutbildning.
Fyller den Perssonska kvoten som kvinna och ung (28 år). Ännu en politisk broiler med SSU-bakgrund, dessutom med oklara uppgifter i den nya regeringen. En av dem som ska stå för generationsskiftet inom socialdemokratin och är med för att känna på hetluften.
Berit Andnor, barn- och familjeminister. Kvinna från Jämtland. Ordförande i socialförsäkringsutskotten och i EU-2004 kommittén som ska lyfta EU-frågorna hos det svenska folket.
Morgan Johansson, folkhälso- och socialminister. Skrev bok om Göran Perssons tankar och tal, och tar nu plats som minister. Det leder naturligt till frågan om vad i boken om Göran Persson som han egentligen utelämnade,
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.